Zabrinjavajući podaci o zdravlju zuba kod djece

SRNA - Aleksandra Janković - 08. aprila 2016. 058.ba

Djeca kod zubara u FOci

FOČA – Zdravlje zuba kod djece u Višegradu, Foči, Čajniču i Rogatici je zabrinjavajuće jer svako dijete, uzrasta od 12 do 15 godina, prosječno ima pet izliječenih, izvađenih ili pokvarenih zuba, pokazalo je istraživanje koje su sproveli stomatolozi sa Medicinskog fakulteta u Foči.

Specijalista dječije i preventivne stomatologije Svjetlana Janković ističe da je situacija alarmantna i da je potrebno raditi preventivne preglede na kojima će se djeci i roditeljima objasniti kako da zub ostane zdrav.

„Ako niče zdrav, on može ostati zdrav čitavog života, to je suština, jer ako popravimo jedan zub, jeste da ćemo učiniti veliku stvar i da će usna duplja uslovno biti zdrava, ali nećemo smanjiti vrijednost indeksa kip. Ako ostanu zubi zdravi, tek tada smo postigli pravi rezultat“, napominje Jankovićeva.

Ona je navela da lošoj zdravstvenoj slici zdravlja zuba dosta doprinosi neodgovornost i neinformisanost djece i roditelja, te loša ishrana.

„Koristi se industrijski obrađena hrana, sve je ljepljivo i slatko. Djeca ne poklanjaju dovoljno pažnje pranju zubića, ali nisu oni krivi, roditelji su ti koji moraju da vode brigu o zdravlju zuba svoje djece“, rekla je Jankovićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je da roditelji peru djeci zube sve dok ne krenu u školu, a poslije da kontrolišu kako ih peru i da djecu dovode na redovne preglede, jer je djeci do 15 godina sve besplatno.

U obje osnovne škole u Foči ove sedmice vrše se preventivni pregledi đaka.

„Nakon pregleda, šaljemo pisana obavještenja roditeljima koliko njihova djeca imaju zuba za popravku, da ih odvedu u Dom zdravlja ili na Fakultet kod nas, nije bitno gdje, samo je važno da djeca budu zbrinuta“, rekla je Jankovićeva.

Uz preventivne preglede, djeci se drže i predavanja o pravilnom načinu ishrane i održavanju higijene usta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: