Malešević održao predavanje studentima o liderstvu

12.05.2016.

Dane Malesevic u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević održao je danas u Andrićgradu predavanje studentima o temi “Nauka i liderstvo” u okviru “Škole lidera”, koju je organizovala Unija studenta Srpske.

Malešević je rekao da su osnovne osobine koje se dovode u vezi sa liderstvom energija, želja za vođstvom, poštenje i integritet, samopouzdanje, inteligencija i poslovno znanje.

“Lideri imaju visok nivo želje za uspjehom. Oni su ambiciozni, energični, neumorni i uporni u svojim aktivnostima, ali u isto vrijeme pokazuju spremnost da preuzmu odgovornost”, rekao je Malešević.

Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković rekao je Srni da je interes studenata za liderstvo veliki, što je, kako kaže, pohvalno.

“NJihov najveći interes je zauzimanje pozicija u društvu i lično napredovanje. Oni žele da stignu do zasluženih pozicija u privredi i društvu uopšte”, istakao je Božičković.

On je dodao da mladi smatraju da rukovođenje dolazi samo od sebe, ali da se mora steći iskustvom, a onda učenjem i određenim sklonostima.

“Lider ne može postati ako ne uspijeva riješiti neke stvari u kratkom vremenu ili ako izbjegava dati odgovore u određenim situacijama”, kaže Božičković.

“Škola lidera”, koju organizuje Unije studenata Republike Srpske, dvodnevni je trening seminar za studente koji su iskazali želju da budu aktivni učesnici u procesu visokog obrazovanja.

Program škole je baziran na prezentaciji najboljih praksi, razvoju vještina i znanja povezanih sa liderstvom kao novom pojavom u menadžmentu.