Narodna biblioteka u Rogatici – Bibliotekarke sabiraju knjige

27.06.2016.

Biblioteka u Rogatici

ROGATICA – I pored toga što u dječijem i odjeljenjima za odrasle i strane literature ima knjižni fond od preko 33500 naslova, Narodna biblioteka u Rogatici ne može uvijek da ponudi knjige koje traže njihovi čitaoci. To je razlog da menandžment ove javne ustanove već godinama sva sredstva koja dobiju iz budžeta opštine isključivo koriste za obnovu knjižnog fonda. Tako je bilo i ove godine. Za svih 600 maraka, koliko su dobili iz opštinske kase, kupili su 62 naslova koje nisu imali u Biblioteci, reče direktorka ove kuće Anđelka Đerić.

– Pošto se i sa tim, dodaje ona, nisu zadovoljile, bibliotekarke su uzele „put pod noge“ i u cilju popune bibliotečkog fonda, obišle najveći broj privrednih preduzeća i drugih subjekata u opštini sa molbom da kupe ili poklone neka od izdanja najnovijih knjiga. Pismeno su se obratile i nekim subjektima van opštine. Imalo je to neočekivan uspjeh. Prikupljeno je preko 820 knjiga, uglavnom trenutnih bestselera domaće i strane literature za djecu i odrasle. Među njima, primjera radi, je „Šumska bajka“ Gordane Miletić, zatim knjige na temu srpske istorije prilagođene najmađim čitaocima Stefan Dečanski, Kralj Milutin, Uroš nejaki Slobodana Stanišića i veći broj dječijih enciklopedija. Tu su i sve traženije knjige Vanje Bulića Teslina pošiljka i Simeunov pečat, Kazna za greh Jelene Bačić-Alempić, Vladari iz senke Dejana Lučića, Voda iz kamena Ljiljane Habijanović-Đurović, Izgubljeni simbol Den Brauna i dosta drugih.

Donatori, na ovaj ili onaj način, su veći broj privrednih preduzetnika i pojedinaca sa područja naše opštine ali i drugih krajeva. Evo samo nekih. Uni-kredit banka poklonila je 36 novih naslova, Blicnet iz Banja Luke 25, Nešković osiguranje iz Bijeljine 34, SDP iz Sarajeva čak 245, Fabrika duvana iz Sarajeva 55. Pomoć nam je došla i od GS-TMT iz Travnika, Aura osiguranja iz Sarajeva, ali i domaćih firmi „Granit“, „Brankos“, „Vizion“, „Ileks“ , „Primeks“, brentari Sokolović, Paunić i Rađen, pekara Nedić, „Crvenalj“ apoteka, DOO Dragičević, „Tehnip“ iz Novog Goražda i nekih drugih. Tu su i brojni pojedinci među kojima je i Novak Motika, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske, koji je donirao 16 novih naslova.

Akcija prikupljanja knjiga i dalje traje. Otuda i očekivanja da će biti još donatora pročitanih, ali i novih knjiga, rekoše u Biblioteci, koja svakim danom registruje nove čitaoce iz svih socijalnih struktura na području grada i opštine.