Sjećanje na masakr porodice Obradović iz Trnova kod Rogatice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 03. jula 2016. 058.ba

pomen stradalim u Vodicama

ZLOČINCI I DALjE BEZ KAZNE

ROGATICA – U Vodicama, lokalitetu na domak sela Trnovo i Šljedovići u rogatičkoj Mjesnoj zajednici Kozići, gdje su noći između 4. i 5. jula 1992. muslimani iz okolnih sela izmasakrirali porodicu Obradović u kojoj su bili glava porodice Milomir-Mićo (43), njegova supruga Zorka (37), kćerka Danijela (19) i jedinac sin Darko (16), zet Obradovića Goran Perović (27), kum Milodrag Motika (39) i rođak Dragan Kusmuk (33), danas, 3. jula, u organizaciji Mjesnog odbora Kozići Opštinske boračke organizacije Rogatica, su zapaljene svijeće zadušnice, položeni vijenci i cvijeće i održan pomen parastos kod prigodnog spomen obilježja koje je otkriveno i osvećeno 7. jula 2013. godine, koga je u prisustvu članova porodica stradalih i ostalih građana sa područja Kozića i Rogatice služio sveštenik Zoran Jerinić.

Izbjegavši iz sela Trnovo, koga su mislimanski ekstremisti već opljačkali i zapalili, Obradovići i njihovi najbliži srodnici te kobne julske noći utočište su našli u obližnjoj šumici na Vodicama i to im je bila velika greška. Mučki, najvjerovatnije na lažnu komšijsku riječ u koju je povjerovao Mićo i ostali, napadnuti su i niko od njih sedmoro, koliko ih je bilo u zemunici ispod jednog stoljetnog graba, nije preživio.

pomen stradalim u Vodicama 2

Danijela i majka Zorka, pričali su oni koji su ih ekshumirali tek u novembru 92, ubijene su poslije velikog mučenja i iživljavanja. Masakr porodice Obradović preživjela je najstarija, udata, kćerka Dobrila (Perović), koja je tih dana bila u izbjeglištvu u Obrenovcu, gdje je 12. juna rodila drugo dijete, a muž Goran koji je tih dana bio sa njom, vratio se u Trnovo da punici i puncu „ište muštuluk“ da su dobili još jednu unuku.

– Nije se moj Goran vratio zbog toga, već što nije sebi dozvoljavao da bude dezerter i izdajnik roda i naroda, kako mi je danima i noćima govorio dok sam ga odvraćala da se ne vraća u tu prokletu Bosnu, naglašava Dobrila koja sada sa kćerkama Milijanom i Mirjanom, koje nisu upamtile oca, dedu i baku, tetku i ujaka, žive u Rogatici. Utjerha im je jedino što sa majkom mogu, kad god imaju priliku, da posjete njihovu vječnu kuću na groblju Lužnica kod Rogatice.

– I dok Dobrila i njene kćerke i srodnici ostalih stradalih u Vodicama svake nedelje, pa i češće, obilaze humke najmilijih, dotle njihove ubice i nalogodavci i nakon 24 godine od zločina, Trnovom, Čadovinom, Šljedovićima i okolnim selima, Rogaticom, Goraždem i Sarajevom mirno šetaju. Niko od njih niti je procesuiran, a pogotovo kažnjen, iako je ovaj stravičan zločin davno dokumentovan i sve predato Tužilaštvu u Republici Srpskoj i BiH, reče predsjednik Opštinske boračke organizacije Milenko Rajak, koji je u prigodnoj besjedi evocirao uspomene na porodicu Obradović i njihove najbliže strdale u mučkom napadu u Vodicama.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: