Zabilježeno u prolazu – Rode na Romaniji

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. jula 2016. 058.ba

Rode na romaniji (2)

ROGATICA – Iako je stanište bijelih roda u toplijim i suvim, odnosno toplijim, krajevima, ne zna se kako su se one već nekoliko godina obrele na području Romanije i surovoj klimi ovog dijela Republike Srpske.

Par ovih ptica selica za koje jevrejska mitologija kazuje da su bogougodne i odane svojim potomcima toliko da ih neće napustiti po cijenu da i same stradaju, napravio je gnijezdo na jednom stubu srednjenaponskog elektrodistributivnog dalekovoda koji prolazi Glasinačkim poljem između sela Kula i Bjelosavljevići, na domak Sokoca koji slovi kao jedan od najhladnijih gradova.

Rode na romaniji (1)

Bilo je, pričaju seljani, gnijezdo još jednog para roda, takođe na elektrodistributivnom stubu, nedaleko od postojećeg. Skinuli su ga, navodno električari iz Sokoca, jer je bilo razlog više kvarova na mreži. Postupili su, dakle, suprotno od kolega u Grčkoj koji na elektrodistributivnim stubovima izrađuju namjenski okrugla postolja na kojim rode postavljaju svoja gnijezda.

O gnijezdu u Glasinačkom polju i mladim u njemu, koji se već dobro vide sa magistralnog puta Podromanija – Rogatica, brine par roda. Odomaćili su se toliko da očito i ne pomišljaju da se odavde pomjeraju prije nego što njihovi mladi ne polete svojim krilima i ne dođe jesen i vrijeme za selidbu u toplije krajeve.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,