Novo u selima Stari Brod i Tatinica

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 11. avgusta 2016. 058.ba

Stari Brod i Tatinica (1)

PUT ZAUSTAVIO ODLAZAK I PODSTAKAO POVRATAK

ROGATICA – Dva događaja u posljednjih nekoliko godina bila su presudna da su zaboravljeni i u neku ruku otpisani Stari Brod i Tatinica, jedina isključivo srpska sela na lijevoj obali Drine od Višegrada do Bajine Bašte, ponovo oživjela.

Prvi je izgradnja 2008. u Starom Brodu Spomen-obilježja za 6000 stradalih Srba, uglavnom žena, djece i staraca, od ustaša „Crne legije“ Jure Francetića u proljeće 1942. godine.

Stari Brod i Tatinica (2)

Drugi, u ovim selima kazuju, značajniji događaj koji je uticao na njihovo oživljavanje, jeste dovođenje puta sa Boričke visoravni i Starogorskih stijena u Stari Brod 2012. i Tatinicu 2014. kojim su ova sela dobila i kopnenu vezu sa ostalim svijetom, jer su je do tada imala samo čamcima i vodom ukroćene Drine.

Izgradnja Spomen-obilježja, za što velike zasluge ima opština Višegrad i sveštenik crkve u prekodrinskom selu Blace Dragan Vukotić, i dolazak puta koga je finansiralo ŠG „Sjemeć“ iz Rogatice, uticali su da je zaustavljen odlazak i ono malo stanovnika iz ovih sela. Naprotiv, desilo se suprotno – počeo je povratak.

Stari Brod i Tatinica (3)

Među prvim u Tatinicu vratio se Goran Krlić (1975). Iako već skoro 30 godina. živi i kao biznismen radi u austrijskom Štajeru, ubrzo je adaptirao porodičnu kuću i prišao čišćenju od korova i šiblja zaraslog imanja. Sada na njegovih stotinjak dunuma zemlje uz ostalo raste voćnjak sa preko 1200 sadnica jabuka i šljiva raznih sorata, krušaka viljamovki i dosta drugih autohtonih. Imanje je ograđeno, voda dovedena, a uveliko napreduje i nova u etno stilu kraja građena velika kuća.

– Nema tu ništa neobičnog, kazuje Goran. Zbog nedostatka puta naša sela su bila osuđena na zatiranje. Iz njih se samo odlazilo. U kom broju najbolje se može vidjeti po podatku da je 1953. u njima popisan 161, a 1961. 156 stanovnika. Danas ih je sa stalnim boravkom svega 11 u 7 od ukupno 17 useljivih kuća. Među njima najmlađi, Željko Đuričić, rođen je 1968.

Stari Brod i Tatinica (4)

– Zahvaljujući ŠG „Sjemeć“, dodaje Krlić, posebno njegovom direktoru Miloradu Jagodiću došao je put odakle ni najveći proroci nisu mogli predvidjeti – iz pravca Borika terenom koji je do tada bio samo kozija staza. Sa dolaskom puta počeh i ja dolaziti i sada svake godine pređem najmanje 50.000 kilometara na relaciji Štajer moja Tatinica i Stari Brod. I što je najvažnije put je vratio i moje komšije. Popravljaju se kuće, uređuju zapuštena imanja. Dolaze i „stranci“. Grade se vikendice. Jedna je već sagrađene a još dvije ove godine primiće prve stanare. Mami ih ljepota Starog Broda, Tatinice i jezera ukroćene Drine koje je ovdje najšire na vodotoku do Bratunca.

Stari Brod i Tatinica (5)

Nije se samo Goran vratio u rodnu Tatinicu. Tu je već dugo godina i penzionisani oficir JNA Desimir Šarenac, koji je izgradio i novu kuću. Vratio se iz Obrenovca i Zoran Cvjetković (49). Kao vozač autobusa u preduzeću „Lasta“, poslije više od 20 godina staža, postao je tehnološki višek i on put pod noge i u svoju Tatinicu, gdje mu žive majka i otac. Smogao je nešto sredstava i kupio desetak koza i ovaca i sada uveliko prodaje sir, jarad i jagnjad u 15-tak kilometara udaljenom Višegradu i na Borikama gdje čatvrtkom radi, jedna u ovim krajevima, stočna pijaca.

– Imam u toru oko 70 grla koza i nešto ovaca. Taj broj iz godine u godinu raste i moje novo zanimanje biće farmer. Imam dobru ispašu i veliku mogućnost uzgoja, posebno koza, ali i plasmana proizvedenog, reče Zoran.

Stari Brod i Tatinica (6)

Goran i Zoran apeluju na nadležne u opštini Rogatica, kojoj Stari Brod i Tatinica teritorijalno pripadaju, da ovim selima posvete veću pažnju. Posebno pozivaju Opštinsku tureističku organizaciju da kroz organizovanje izleta i na druge načine posjeta doprinesu njihovoj popularizaciji. Lovci i ribolovci, kazuju oni, takođe bi mogli više uraditi na tom planu, jer je ocjena svih koji su ovdje do sada boravili, da je ovaj dio kanjona Drine dušu dao za lov i ribolov, ali i odmor u netaknutom prirodnom ambijentu uz mogućnost kupanja i jedrenja Drinom uzvodno prema Višegradu i nizvodno prema Bajinoj Bašti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,