Počeli Susreti mladih

10.08.2016.

Susreti mladih

VIŠEGRAD – Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović večeras je u Višegradu otvorila 20. Susrete mladih Republike Srpske.

Manifestacija ove godine okuplja oko 200 mladih iz Republike Srpske s ciljem da se posredstvom edukacija, interaktivnog učenja i kulturnih programa motivišu da rade sa podsticanjem promjena u svojim sredinama, da se povezuju, razrađuju ideje i stvaraju mrežu mladih ljudi koja radi na poboljšanju njihovog položaja.

Davidovićeva je istakla da je veliko zadovoljstvo što je večeras na otvaranju ove manifestacije.

“Dvadesetogodišnje trajanje ove manifestacije govori o kvalitetu i njenom značaju. Ona je u regionu prepoznata kao značajna manifestacija u omladinskom resoru”, rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je ponosna na omladinski Savjet Republike Srpske koji je glavni organizator ovog događaja, uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta.

“Cilj nam je da se omladina iz Srpske okuplja zajedno sa gostima iz Srbije, Makedonije, Federacije BiH, da razgovaraju o temama koje su bliske omladini cijelog regiona i koje su važne za svu omladinu”, naglasila je Davidovićeva.

Ona je podsjetila da je važan aspekt ovog događaja da se mladi druže, da sklapaju prijateljstva, da se upoznaju, da shvate da se male razlike koje postoje među omladinom u ovom regionu lako prevazilaze, da treba da budu prijatelji jedni drugima i da grade normalan suživot koji je pred njima.

“Ovim susretima mi želimo pokazati da imamo nultu stopu tolerancije na nasilje, na sve predrasude prema različitim religijama, različitim nacionalnostima i rasama, kao i prema ljudima različitog socijalnog statusa”, rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Omladinsku politiku za period od 2016. do 2020. godine i da je jedan od pet glavnih strateških ciljeva omladinske politike upravo aktivizam mladih.

“Ovim susretima mladih mi i obilježavamo 12. avgust Međunarodni dan mladih koji je ustanovila Generalna skupština UN rezolucijom od 1999. godine. Mislim da je to veoma važno da se vidi da i Republika Srpska obilježava međunarodni dan mladih, a mislim da su problemi mladih u našem regionu jako slični i da mislim da na tome treba raditi, a to omladina odlično zna”, istakla je Davidovićeva.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da je velika čast što se ova manifestacija održava u Višegradu i poželio je svim učesnicima lijep boravak, da učvrste postojeća i sklope nova prijateljstva.

“Demografska politika i mladi su osnova ovog društva i ako svi nivoi vlasti ne budu to ozbiljno shvatili, neće biti svijetla budućnost”, dodao je Mišković.

On je rekao da Višegrad ima turistički potencijal, a mentalitet Višegrada je takav da su stanovnici druželjubivi i dobri domaćini.

Jelena Simović iz Foče kaže da je prvi put učesnik i da je srećna što je dio ove velike organizacije i manifestacije.

“Privuklo me to što dolazi puno mladih ljudi, da dođem i da upoznam te sjajne mlade ljude i da zajedničkim snagama napravimo nešto novo”, rekla je Simićeva.

Manifestacija Susreti mladih Srpske trajaće do 14. avgusta.