Retrospektivna izložba „GODIŠNjA DOBA” akademskog slikara Ratka Lalića

08.09.2016.

Andricev-institut-suton

ANDRIĆGRAD – U Galeriji Andrićevog instituta „Lubarda”, 10. septembra sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena retrospektivna izložba slika akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom „GODIŠNjA DOBA”- zapisi na površini zemlje”.

Lalić će likovnoj publici u Andrićgradu predstaviti svoj likovni opus djelima rađenim u tehnici ulja i akrilika na platnu koja su nastala u periodu od 1995. do 2016. godine.

Motivi Ratka Lalića odabrani su u prirodi, a posvećeni su njenoj ljepoti i njenoj moći. Zavičaj za ovog umjetnika nije neko puko mjesto na geografskoj karti, već nešto živo i organsko, živa rana iz koje izbija snaga nečeg dubokog i obnavljajućeg. Nasuprot urbanoj civilizaciji Ratko Lalić opsjednut je svjetom skrajnutih bespuća, kukuruzišta, stogova, drvljanika, bašti vlažnih i raščupanih od vjetra. Koristeći forme šiblja, cvijeća, tankih i debljih stabljika, on ih razvrstava i objedinjuje u prizore njegove imaginarne bašte kao određena stanja godišnjih doba.

U korpusu savremenog srpskog slikarstva Ratko Lalić predstavlja umjetnika koji je izgradio prepoznatljiv slikarski stil. On će, u godinama svog slikarskog stvaranja, ostati posvećenik realizma i slikarstva prizora. Lalićev realizam posjeduje zaseban pikturalni senzibilitet i snažan poetski naboj.

Jedan od najznačajnijih srpskih režisera i pisaca Živojin Pavlović svojevremeno je napisao: „… Platna Ratka Lalića kao da ne oblikuje ljudska ruka, no duh same prirode”…
Ratko Lalić rođen je 1944. godine u Dolipolju. Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu 1975. godine u klasi Stojana Ćelića. Radio je kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu do 1992. godine, gdje ga zatiče rat. Godine 1992. napušta grad, a sva njegova djela ostaju u sarajevskom ateljeu. Od 1992. do 1994. godine redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, a od 1997. do 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci. Od 1994. redovni je profesor crtanja i slikanja na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu. Izlagao je na 50 samostalnih i 500 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS i dobitnik je više značajnih nagrada za stvaralaštvo. Živi i radi u Beogradu.