Održan naučni skup „Most u književnosti, istoriji i kinematografiji“

SRNA - Jovana Borovčanin - 30. oktobra 2016. 058.ba

Skup-institut

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu održan je naučni skup „Most u književnosti, istoriji i kinematografiji“, koji je okupio oko 40 profesora iz Republike Srpske, Srbije, Italije, Španije, Portugalije.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Aleksandra Vraneš rekla je da se Andrićev institut opredjeljuje na interdisciplinaran i multikulturalan pristup „imajući u vidu potrebe nacionalne nauke i nacionalne kulture“.

„Na ovoj konferenciji imali smo ugledne goste iz inostranstva, koji su bili i plenarni predavači, među njima su ugledni profesori iz Republike Srpske, Srbije, Portulagije“, naglasila je Vraneševa.

Ona je istakla da je tema vrlo široko postavljena, a da predavanja zahvataju različite grane naučnog i umjetničkog rada i motiv mostova kao kulturološkog, socio-antropološkog, istorijskog ili tehnološkog fenomena ili kao književno- teorijskog motiva.

Vraneševa je dodala da će nakon konferencije biti objavljen Zbornik radova koji će pokazati koliko je u žiži interesovanja i Ivo Andrić, čije je djelo u mnogome obilježeno motivom mosta.

Rukovodilac Odjeljenja za orijentalistiku Ljiljana Marković rekla je da kroz prizmu Andrićevog vječnog mosta posmatramo odnose između evropske i istočne književnosti, odnosno književnosti od Turske, do Japana i Azije.

„Značajno je da razumijemo kvalitet našeg područja i Andrićeve ćuprije zato što je ona simbolički most između dva svijeta, svijeta Istoka i Zapada, a mi kao srpski narod nalazimo se na tom magičnom prostoru koji spaja Istok i Zapad“, naglasila je Markovićeva.

Organizatori naučnog skupa su Odjeljenje za književnost, Odjeljenje za orijentalistiju i Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: