Dušanu Kovačeviću i Zaharu Prilepinu svečano uručena nagrada „Ivo Andrić“

27.01.2017.

kovacevic-i-prilepin-sa-kusturicom-1

ANDRIĆGRAD – Na svečanosti u Andrićgradu danas je direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica uručio nagradu „Ivo Andrić“ Dušanu Kovačeviću i ruskom piscu Zaharu Prilepinu. Kovačeviću je nagrada dodeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko djelo „Hipnoza jedne ljubavi“, a Prilepinu za roman „Obitelj“ i knjigu pripovjedaka „Sedam života“.

Mojim rukovanjem sa Emirom Kusturicom, danas su se ovde sreli Andrić i Dostojevski! Ne kažem ovo zato što smatram sebe tako i toliko velikim, ali, moj stisak ruke danas ovde donosi toplinu i duh ruskih klasika.

Ovo je danas, primajući iz ruku Emira Kusturice nagradu „Ivo Andrić“, koju Andrićev institut u Andrićgradu dodeljuje već drugu godinu, rekao najbolji ruski pisac današnjice Zahar Prilepin. Njemu je nagrada dodeljena za roman „Obitelj“ i knjigu pripovedaka „Sedam života“.

– Dolazim iz Donjecka, a na polasku, moji drugovi, borci rekli su mi samo – pozdravi našu braću Srbe. Rusi vole mnoge narode, ali, nikad, recimo, neće reći pozdravi braću Francuze, ili, pozdravi braću Poljake, kad kaže brat, Rus misli – brat Srbin – rekao je Prilepin zahvaljujući se na nagradi.

Nagrada Andrićevog instituta iz Andrićgrada za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko delo „Hipnoza jedne ljubavi“, dodeljena je danas u Andrićgradu dramskom piscu Dušanu Kovačeviću.

– Izuzetna mi je čast što sam danas u ovom zdanju koje smatram nacionalnim. Ovakvo čudo ne postoji nigde na svetu da je čitav grad sagrađen u čast jednog od najvećih pisaca 20-tog veka. Samim tim ova nagrada mi je veoma važna i nema tog pisca čije bi ime mogla da nosi jedna ovakva nagrada a čije bi mi ime moglo biti draže, željenije od imena Ive Andrića. Ova nagrada je kao zlatna značka naše književnosti. Odrastao sam na pričama, pripovetkama, romanima Ive Andrića, kao i tadašnje generacije, bez ovih tehnoloških čuda, među ljudima koji su čitali, i uvek mi je posebna bila knjiga „Znakovi pored puta“ i ona uvek stoji pored mene. Kad god hoću da pročitam nešto mudro uzmem tu knjigu – rekao je Dušan Kovačević zahvaljujući se na nagradi.

kovacevic-i-prilepin-sa-kusturicom-2

Obrazlažući odluku žirija da dodeli nagradu Prilepinu, profesor Jovan Delić rekao je, danas, da Prilepin nastavlja tradiciju velikih ruskih pisaca od Tolstoja do Solženjicina.

– Andrićeva nagrada Prilepinu promoviše ovu nagradu kao međunarodnu književnu činjenicu – rekao je profesor Delić.

– Prilepina su neki prestali da vole zbog Donjecka i Novorusije, a počeli su da ga vole zbog njegovog neverovatnog pripovedačkog duha.

Kažu za njega, takve pripovedačke majstorije izvodio je u svoje vreme Hemingvej. Njegovom pričom deluje magija, on je došao iz Rusije a tamo ljudi ništa ne rade sa pola snage. On svojim delom obnavlja vrhunski duh ruske književnosti – reči su člana žirija Želidraga Nikčevića.

– Ovo mi je prva međunarodna književna nagrada, i veoma je važno da je od srpskog naroda. Kao što je i Orden družbe Putina Kusturici – orden bratu – uzvratio je Prilepin.

U obrazloženju žirija za nagradu Dušanu Kovačeviću stoji pored ostalog da je on vodeće ime srpske drame, jedan od najvećih evropskih smehotvoraca.

– Njegove drame su remek dela sa izuzetnim statusom kod publike. Podigao je srpsku gorku komiku na najviši nivo – ocena je žirija nagrade „Ivo Andrić“.

Iako je ranije najvljeno, dodeli nagrade „Ivo Andrić“, nije danas prisustvovao predsednik Repbulike Srpske Milorad Dodik, kako sazajemo zbog visoke temperature.

– Nagradu dodeljujemo već drugu godinu uz zahvalnost Miloradu Dodiku koji iz predsedničkog budžeta godinama podržava kulturu. Danas smo ovde čuli mnogo i emotivnih i poučnih stvari od dobitnika nagrade. A ono što neki danas čine Andriću, več odavno je zapisano na stranicama njegovih knjiga, oni mu čine zlo. On jednostavno nije niti može biti nacionalista, treba samo čitati njegove knjige – rekao je Kusturica.