Đorđe Ćaćić (16) krči put Bit boksa u Rogatici

01.03.2017.

djordje-cacic-iz-rogatice-1

MUZIKA BEZ INSTRUMENATA

ROGATICA – Počeo sam spontano za svoju dušu i među vršnjacima na ulici i školi, da bi na zahtjev drugara došao na školske a odnedavno i priredbe na gradskim kulturno-zabavnim manifestacijama, priča Đorđe Ćaćić (16), koji se u Rogatici jedini javno bavi Bit boksom (Beat box) ili „tukli boks“kako bi se ova najnovija muzička disciplina mogla prevesti na naš, srpski jezik.

Svojim nastupom na nedavno održanom godišnjem koncertu KUD „Sretenje“ ovaj mladić iznenadio je gledaoce u punoj sportskoj dvorani u Rogatici. Slušali su ga pomno i sa iznenađenjem za ono što su čuli. A kad je on okončao svoju numeru uslijedio je dugotrajni aplauz.

Sve ono sa čim se on predstavio bilo je nepoznato za većinu prisutnih. U čemu je tajna Đorđe priča.

– Učenik sam prvog tri razreda u zanimanju ekonomski, pravni i trgovinski tehničar u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici. Bit boksom, kao samouk i prvi u Rogatici, ozbiljnije počeo sam se baviti od prije godinu dana. Svi koji su me slušali rekli su da mi to dobro ide i ja sam ga sve više počeo koristiti za svoju dušu i uveseljavanje moje okoline. Odvažio sam se i izašao i na javnu scenu. Prijem je, na moje zadovoljstvo, bio iznad očekivanja. To mi je dalo podstrek za još više vježbanja i rada. Za to mi ne trebaju nikakvi posebni uslovi. Dovoljno je da sam raspoložen i evo treninga.

Sve se svodi, dodaje Đorđe, na proizvodnji zvukova pomoću usta, zuba, nosa i grla pri čemu važnu ulogu imaju prsti i tehnika udisaja i izdisaja vazduha.

djordje-cacic-iz-rogatice-2

Bit boks po mišljenju ovog tinejdžera i neobičnog muzičara je nova vrsta muzičke umjetnosti i primjenljiv je kod svih vrsta muzike brzog ritma kao što je pop, rok i slično. Kod harmonike i narodnih pjesama teško je primjenljiv zbog sporijeg ritnma.

Dobar izvođač Bit boksa kazuje Đorđe može da imitira više vrsta zvukova od bubnjeva, preko trube, svih vrsta gitara, viole i violončela, a posebno dobro se kombinuje sa usnom harmonikom.

Nastavnik muzike u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici Mirjana Alempić-Kušić reče da se ona kroz školovanje nije susretala sa ovom vrstom muzike. Ali, da se radi o vidu vokalnog muzičkog izražavanja bez instrumentalne pratnje ne može se poricati i po svemu sudeći kao novi muzički pravac posebno među mladim ima dobru perspektivu.

KUĆA TALENATA

Đorđe je dobar učenik. Rođan je u obližnjem Gučevu. Sa majkom Daliborkom i starijim sestrama Anđelom i Andreom, koje su takođe talentovane djevojke – Anđela šminka i uljepšava sugrađanke, a Andrea piše pjesme, i žive kao postanari u Rogatici. Bez oca koji je umro 2010. godine, Đorđe je jedina muška glava u porodici. Majka radi kao higijeničar u Srednjoškolskom centru uz platu od 400 maraka, što je cjelokupni prihod ove četvoročlane porodice.

Tekst i foto: Sreten Mitrović