Rogatički ratari na obuci

17.03.2017.

ratari-na-obuci-2

ROGATICA – Uz podršku Resora za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodopivrede Republike Srpske, kancelarija u Sokocu, ratari u opštini Rogatica prošlog četvrtka i petka prošli su još jednu fazu obuke.

Prvo su za preko 50 proizvođača malina, čiji broj se iz godine u godinu stalno povećava, predavanje na temu „Pravilna prihrana malina u cilju povećanja prinosa“ održali Zoran Maričić iz Savjetodavne službe Zlatiborskog okruga u Srbiji i Adnan Maličević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.

ratari-na-obuci-1

Predavanja nisu bila u praktičnom smislu, nego su bila interaktivna, jer su u njima učestvovali i prisutni malinari, tako da su obrađene sve teme od sadnje do berbe malina.

Obuku na temu „Hemijsko prskanje voća“ za voćare održao je agronom Mirko Jović iz Prnjavora.

ratari-na-obuci-3

Ipak, najinteresantnije i kako reče većina voćara, bilo je u voćnjaku najuspješnijeg voćara u Rogatici Darka Kneževića. Tu je inženjer Jović praktično deminstrirao način orezivanja stabala jabuka.

– Ovo je za nas voćare vrlo koristan način obuke. Sad vidim da sam ja, a mislim i većina ostalih uzgaivača voće kojih je sve više na području opštine, pogrešno orezivali voćke. Sjekli smo rodne, a ne rijetko ostavljali ne rodne grane, reče Milan Đerić-Ben, koji se posljednjih godina odlučio na intenzivniju ratarsku proizvodnju u kojoj uzgoj malina i voća ima zapaženo mjesto.