Gornje Osovo kod Rogatice – Pomen nedužno stradalim

30.04.2017.

gornje-osovo-pomen-1

ROGATICA – U selu Gornje Osovo kod Rogatice, na lokalitetu Kula juče je vraćeno još jedno sjećanje na 27. april ratne 1942. godine, kada su u štali i soldrmi Koje Ristanovića ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića zapalili preko 90 uglavnom žena, djece i staraca iz ovog sela i izbjeglica iz Rogatice i sa šireg područja Sokoca i Romanije koji su se ovdje našli bježeći pred ustaškim hordama ka Drini i Srbiji.

U ovom stravičnom zločinu stradalo je 24 članova porodice Ristanović, po osmoro Kovačevića i Tomovića i po petoro sa prezimenom Lubinić i Koranjić i tako redom njih preko 90, kojim je zbog čuvanja „bratstva i jedinistva“ prigodno spomen-onilježje podignuto tek 2004. godine nba ostacima Kojine štale i sloldrme u podnožju Mednika.

gornje-osovo-pomen-2

Nakon paljenja 90 svijeća zadušnica, ovogodišnji pomen stradalim služio je paroh borički Njegoslav Jelisić, a zatim su položeni vijenci Opštine Rogatica, u čijoj organizaciji je održan ovaj pomen, Opštinske boračke organizacije, Udruženja veterana odbrambeno-oslobodilačkog rata i đaka Osnovne škole iz Rogatice.

U ime srodnika stradalih prije 75 godina ovomskupu pijeteta obratio se Milovan Bojat čija je sestra Rajka (11) i braća Radoje (6) i Momčilo (4) sa bakom po majci Rosandom i djedom Ristom Koranjićem tada stradali u Kojinoj štali. Pukim slučajem, rekao je on, ostala mu je živa sestra Gojka (8) i 13-godišnja Persa Zaković-Savčić, da svjedoče o ovom strašnom zločinu koji je bio nastavak pokolja započetog na Crkvinama i Starom Brodu, a završen ovdje u Gornjem Osovu.

gornje-osovo-pomen-3

Skupu se obratio i načalnik opštine Milorad Jagodić i tom prilikom istakao da su ovo dani kada se obilježava 75-godišnjica stardanja Srba na početku Drugog svjetskog rata. Prije mjesec dana posjetili smo se stradanja u Starom Brodu, ovih dana u Gradini i Jasenovcu, a evo danas ovdje u Gornjem Osovu gdje je stradalo 90 nedužnih žena, djece i staraca i što je najžalosnije nije to zadnja brojka.

– Stojeći na ovom mjestu, dodao je on, čovjek ne može a da se ne zapita kako ljudski um može biti toliko iskvaren da žive spali žene, starce i djecu, koja su sutra trebala imati i svoju djecu i tako su hiljade i hiljade mladosti prekinute a srpska nacija sasijecana u korijenu.

– Mi moramo biti svjesni, rekao je na kraju Jagodić, svoje moralne dužnosti da se sjećamo svih stradanja srpskog naroda. Ovo kao i sva druga srpska stratišta su bolna i opomena i motiv da sačuvamo našu slobodu, jezik i teritoriju.

Oglasili su se i veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata. U njihovo ime na skupu je govorio predsjednik Regionalnog odbora Stara Hercegovina, Gornjedrinske i Sarajevsko-romanijske regije Risto Jevtić.

gornje-osovo-pomen-4

UREĐEN PUT DO SPOMENIKA

Ove godine do spomen-obiljeđja na Kuli moglo se doći uređenim putem na čemu su se Osovljani zahvalili bivšrm i sadašnjem direktoru ŠG „Sjemeć“ Miloradu Jagodiću i Marku Tomoviću i radnicima ovog kolektiva, i Zoranu Ješiću, uz nadu da će se iduće godine ovdje doći i asfaltom.

Pored toga, umjesto stare drvene ograde kojom je spomen-obilježje bilo ograđeno, posjetioce ovog mjesta pijeteta, kojih je ove godine i pored kiše i lošđeg vremena bilo više nego ranijih godina, dočekala je nova metalna ograda sa novom kapijom.