Održan skup “Stranice istorije srpsko-ruskih odnosa u 19. i 20. vijeku”

08.04.2017.
Foto: S. Garić

Foto: S. Garić

ANDRIĆGRAD – Naučni skup “Stranice istorije srpsko-ruskih odnosa u 19. i 20. vijeku” održan je danas u Andrićgradu u organizaciji Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta.

Rukovodilac ovog odjeljenja Miroslav Perišić izjavio je da se na naučnom skupu, koji je okupio istoričare iz Rusije i Republike Srpske, govorilo o istoriji srpsko-ruskih odnosa, ulozi ruskih faktora u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata, ruskoj emigraciji i Vojnom muzeju u Beogradu.

“Srpsko-ruski odnosi su odnosi jedne velike sile i jednog malog naroda. U 19. vijeku Srbija je započela svoju borbu za oslobođenje od turske vlasti, uspjela je da se izbori za državnu nezavisnost i međunarodno priznanje. Istovremeno je u balkanskom svijetu Srbija uspjela da izgradi svoje demokratske institucije”, rekao je Perišić novinarima.

On je dodao da je Balkan uvijek bio predmet interesovanja velikih sila.

“To je vrijeme kada Srbija održava kontakte i sa drugim carskim prestonicama i u svemu tome ruski uticaj je bio veoma važan. On se pojačava početkom 20. vijeka, posebno u vrijeme pred Prvi svjetski rat i u toku Prvog svjetskog rata dolazi do oktobarske revolucije koja znatno utiče na dešavanja”, kaže Perišić.

On je naglasio da se godinu dana kasnije sve završava stvaranjem Jugoslavije, a u 20. vijeku se razvijaju odnosi sa Sovjetskim savezom.

Naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu Goran Miloradović rekao je da postoji mnogo nedoumica u vezi sa tim kako je nastala Jugoslavija.

“Tokom trajanja te države u istoriografiji je dominirao ideološki diskurs, odnosno nauka se trudila da opravda postojanje države u kojoj je ona i egzistirala. Do izbijanja revolucije u Rusiji, srpska vlada nije razmišljala o formiranju Jugoslavije. NJen koncept je bio da se formira srpska država u onim granicama gdje Srbi čine većinu”, kaže Miloradović.

On je dodao da se na samom kraju rata vidjelo da će to biti nova država, ne ona zbog koje je Srbija krenula u rat.