Omaž Filipu Višnjiću u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. априла 2017. 058.ba

omaz-filipu-visnjicu-u-rogatici-1

ROGATICA – Tamo na međi, što je Drina čini, u lijepom vinorodnom selu Trnavi, na Majevici, u Nahiji Zvorničkoj, današnja opština Ugljevik, u Bosni, rodio se 25. aprila 1767. godine, Filip Višnjić. Rano ostade siroče po ocu Đorđu i zbog preudaje majke Višnje, preseli se u Međaše kod Bijeljine. U osmoj godini zadesi ga ljuta boljetica i uzme mu očinji vid, rečeno je sinoć, utorak, 25. aprila, na prigodnom kulturnom programu kojim je Narodna biblioteka u Rogatici obilježila 250 godišnjicu od rođenja ovog najpoznatijih srpskih guslara i tvorca srpskih narodnih pjesama.

omaz-filipu-visnjicu-u-rogatici-2

U čitaonici Odjeljenja strane literature i belitristike, koju su 2004. godine, predvođeni maršalom Frankom Kucijem, opremili i sa 5000 naslova knjiga popunili pripadnici italijanskog kontigenta SFOR-a koji su tih godina boravili u Rogatici, o životu i načinu rada Filipa Višnjića prisutnim je govorila Anđelka Đerić i tom prilikom istakla da je „svako naše razmišljanje o ovom srpskom Homeru obilježeno našim čuđenjem kako je sve apokaliptičke slike na zemlji i na nebesima vidio ovaj slijepi guslar. U vrlo osjetljivom duhovnom okruženju on je svojim zgaslim očima vidio strašna iskušenja koja je proživljavao cio srpski narod. Svevišnja volja koju je on „vidio“ usmjeravala je sudbinu čitave Srbije, tražeći od njenog naroda da se diže na ustanak. Tom pozivu Srbi se se morali odazvati. I odazvali su se 1804. i 1813, ali i kasnije kad je trebalo“.

O Višnjiću i njegovom životu, koji je bio težak i mukotrpan, govorili su zatim članovi Dramsko-recitatorske družine, koja već godinama uspješno radi pri Biblioteci, učenice ovdašnjeg Srednjoškolskog centra Sofija Cvijetić, Tamara Džatić i Sara Nešković, a odlomke epskih pjesama koje je za života stvorio Filip Višnjić uz gusle pjevao je mlađani Nikola Matović.

omaz-filipu-visnjicu-u-rogatici-3

Omažu Filipu Višnjiću prisustvovali su i gosti Biblioteke i Opštine Rogatica, na niz primjera već potvrđeni prijatelji Franko Kuci sa suprugom Marijom Gracija iz grada Tolmezo u Italiji. Oni su došli na detaljniji dogovor oko najavljenog gostovanja kulturno-umjetničkih i društveno-političkih radnika ovog grada u Italiji 2. i 3. juna u Rogatici. Tih dana treba da se održi zajednički dvosatni program sa folkloristima Udruženja za očuvanje tradicije „Stara Gora“, na kome bi uz ostalo trebalo da govore najviši predstavnici opštine Rogatica i opštine Tolmezo. Time bi se trebao da trasira put i za saradnju ovih opština na drugim poljima rada i djelovanja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: