NP “Sutjeska”: Novi život u najstarijem parku u BiH

24.05.2017.

np-sutjeska-1

FOČA – Nakon višegodišnje stagnacije, u Nacionalnom parku „Sutjeska“ prošlu godinu završili su sa pozitivnim poslovanjem. Jedan od pokazatelja su i plate zaposlenima koje se isplaćuju na vrijeme, kao i ulaganje u infrastrukturu i turističke sadržaje. Uz podršku Vlade RS danas je organizovan i donatorski ručak za kupovinu autobusa koji će biti korišten za prevoz zaposlenih i turista.

Nabavku autobusa sa 10 000 maraka pomogla je Vlada RS. Istu sumu donirao je Fond za zaštitu životne sredine. Značajna sredstva izdvojio je MUP RS, lokalne zajednice iz okruženja, privrednici i Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske.

-Zaista sam zadovoljna što su ljudi prepoznali značaj ove manifestacije, ali i značaj NP „Sutjeska“ koji ima redovnu kontribuciju sredstava od Vlade RS za dio potreba i rashoda, a značajan dio prihoda ostvaruje drugim aktivnostima koji su u opisu posla ove javne ustanove-rekla je Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade Republike Srpske.

-Smatramo da ovdje postoje ogromni potencijali za razvoj turizma i nadamo se da će uz pomoć Vlade RS ovaj nacionalni park uznapredovati i zato smo se i odazvali ovoj donatorskoj konferenciji-rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Nacionalni park „Sutjeska“ predstavio je i petogodišnju viziju razvoja koja podrazumijeva ulaganje u turističku infrastrukturu i objekte.

donatorski-rucak-sutjeska-2-650x366

-U planu imamo izgradnju jednog zdravstveno-turističkog centra, renoviranje hotela „Sutjeska“ i izgradnju vile Vlade RS, tako da čak do kraja 2018.godine očekujemo relizaciju dijela plana, odnosno očekujemo prvu sjednicu Vlade RS u vili koju ćemo napraviti na Tjentištu-rekao je Dejan Pavlović, direktor NP Sutjeska.

Ulaganja u Nacionalni park „Sutjeska“ šansa su i za razvoj opštine Foča.

-Ovo je najveći potencijal opštine Foča i jedan od najvećih u RS. Ovaj nacionalni park polako vraća ono što je imao nekad i ovo će biti potencijal koji će se u narednim godinama koristiti još više-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Nakon donatorskog ručka, u Dolini heroja svečano je otvoren i novoizgrađeni restoran. Najavljeno je i da će uskoro biti završena izgradnja luksuznih apartmana sa 40 ležajeva.

Trinaesta plata

Da nacionalni park “Sutjeska” posluje sve pozitivnije pokazuje i činjenica da su prošle godine zaposlenima isplatili trinaestu platu, prvi put poslije više godina.