Obilježeno 25 godina od formiranja Višegradske brigade

20.05.2017.

vgd-brigada

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na centralni spomenik braniocima Republike Srpske obilježeno 25 godina od formiranja Višegradske brigade.

Prvi komandir ove jedinice Milan Ilić je poželio da više nikada nijedna generacija ne ratuje, te da treba da nastave da obilježavaju godišnjice Višegradske brigade.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da rodoljubi uvijek treba da budu na prvom mjestu i da treba čuvati Republiku Srpsku. “Zato i jesmo ovdje, da vratimo sjećanje na stradanje i da poručimo da ne smijemo da zaboravimo svoju istoriju”, istakao je Đurević.

On je svim borcima zahvalio što su prije 25 godina krenuli na put stvaranja Republike Srpske, što su doprinijeli da ona bude stabilna i da može da računa na svoju budućnost.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Višegrad Milisav Vasić rekao je da je tadašnje rukovodstvo srpskog naroda odlučilo da se suprotstavi namjerama bjelosvjetskih moćnika koji su odlučili da rasparčaju Jugoslaviju i da izazovu rat na njenom prostoru, te da sa mnogih vjekovnih ognjišta protjeraju srpski narod.

“Takvu sudbinu su planirali za Srbe u BiH, ali članovi Skupštine Republike Srpske su donijeli odluku da se 12. maja 1992. godine formira vojska koja će imati za cilj da sačuva srpsko stanovništvo od pokolja i protjerivanja, odnosno da ih ne zadesi sudbina njihovih predaka koji su mučeni i ubijani po mnogim kazamatima i logorima u prethodnim ratovima”, istakao je Vasić.

Na spomenik braniocima Republike Srpske vijence su položili predstavnici boračkih kategorija iz Višegrada i Rudog, ratni veterani iz Užica i udruženja ratnih vojnih invalida iz Višegrada.

Delegacije su jutros posjetile i Srpsko vojničko groblje na Megdanu i spomen-sobu palim srpskim borcima.

Kroz Višegradsku brigadu Vojske Republike Srpske prošlo je više od 1.700 boraca, poginulo je 144, a ranjeno oko 200.

SRNA - Jovana Borovčanin