Promovisana zbirka pjesama Ivane Ristić iz Šekovića

26.05.2017.

ivan-ristic-1

ROGATICA – Mlada Ivana Ristić iz Šekovića uporedo sa davanjem posljednjih ispita na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu, ovih dana upisala se i među književnike. Objavila je prvu knjigu. Radi se o zbirki pjesama pod naslovom „Ljubav se ZOVE imanom Tvojim“, čiji je urednik Slobodan Ristović, naturalizovani Rogatičanin, a izdavač „Žiravac“ iz Požege.

Knjiga je, reče njena autorica, zbir 33 pjesme nastalih u posnjedhih 3 do 4 godine i podijeljene su u dva dijela sa podnaslovima „Okajanje“ i „Tragom misli u prolazu“.

ivan-ristic-3

Nakon promocije u rodnim Šekovićima, mlada autorka, drugu je obavila sinoć, 25. maja, u Rogatici. Domaćin joj je bio pjesnik i izdavač Zoran Nedeljković iz Požege i rogatička Narodne biblioteka čija direktorka Anđelka Đerić je u uvodnoj besjedi nadahnuto govorila o mladoj pjesnikinji i njenoj knjizi naglasivši “da su njena dva dijela ispletena tananim pletivom ljubavi prema Bogu i prema svim drugim koji se vole. Autorku vidimo kao psihijatra, koji gledano srcem, inspiraciju nalazi svuda oko nas i u nama samima“.

Motiv knjige od prve do posljednje pjesme je Bog i pokajanje. Zato Slađana Vidaković, jedan od dva njena recenzenta, na promociji reče: „Kao krucijalna karakteristika Ivaninih pjesama ispostavlja se da njen lirski subjekt, nadnijet nad ponor, na ivici ništavila, u dubini svog grešnog bića sagledava svjetlo Boga i prebiva u istini. Lirski subjekt eksplicitno se obraća svevišnjem kao grešnik koji traži svjetlost. Najbolji primjer za to je pjesma „Oproštaj na koljenima“ gdje se intenzivira pokajničko sagrešenje: „Jer gdje vidjeste slugu da odlazi caru, a da ga ovaj prljavog u odaje primi“.

ivan-ristic-2

I tako, iz pjesme u pjesmu do one sa naslovom „Suština vere“ u kojoj se poentira suština hrišćanstva u stihovima: „Čemu post i iznureno tijelo, ako grijesi brojni moju dušu truju“.

Podršku na promociji, uz nadu da ovo neće biti i njena posljednja knjiga, pružila je Ivani i njena prijateljica iz Rogatice Dijana Nešković-Stjepanović, a nekoliko pjesama iz zbirke čitale su učenice gimnazije Srednjoškolskog centra „27. januar“ Sofija Cvijetić, Magdalena Racković i Vedrana Ikonić.

Direktor „Žiravca“ Zoran Nedeljković iskoristio je ovu priliku i, nastavljajući tradiciju kuće, mladoj autorki kao čestitku izdavača za prvu objavljenu knjigu poklonio je grafiku rad slikara Vojislava Nedeljkovića.

Tekst i foto: Sreten Mitrović