Sveštenik i leteća “Krav maga”

16.05.2017.

KRav maga (1)

FOČA – “Krav maga” Foča po mnogo čemu je specifičan klub, a listu nesvakidašnjih aktivnosti obogatio je padobranskim skokovima dvojice članova – Nemanje Trivuna i Darka Đoge.

Padobransko “krštenje” obavili su u Beogradu, skočivši iz sportskog aviona beogradskog Padobranskog kluba veterana 63. padobranske brigade “Arhistratig” sa visine od 1.500 metara.

Osim što svakodnevno na treninzima usavršavaju ovu izraelsku vještinu samoodobrane, članovi fočanske “Krav mage” nastoje da u realnim okolnostima treniraju svoju volju, odlučnost i hrabrost, te da raznim izazovima savladavaju unutrašnje strahove.

Zahvaljujući saradnji sa veteranima čuvene 63. padobranske brigade, članovima ovog kluba omogućeno je da steknu padobransko iskustvo.

Instruktor krav mage Nemanja Trivun, koji je zaposlen u Jedinici za podršku fočanske policije, kaže da je strah prirodno osjećanje, koje pomaže čovjekovoj egzistenciji, jer je, zahvaljujući strahu, čovjek oprezniji.

“Instruktor koji je sa nama radio obuku za skok padobranom rekao nam je da bi `svako ko skače trebalo da se boji, jer sa onim koji se ne boji nešto nije u redu`.

Naravno da sam osjećao određenu dozu straha prilikom ulaska u avion, ali tokom podizanja letjelice više sam se fokusirao na stvari koje smo radili na obuci, tako da sam prebrodio strah”, priča Trivun.

Nakon iskakanja iz aviona, otvaranje padobrana je trajalo nekoliko sekundi i taj slobodni pad je za Trivuna bio najuzbudljiviji dio skoka.

“Osjećaj se ne može opisati, jer je to meni nešto novo, što ni sa čim ne mogu uporediti. Probao sam dosta izazova, ali ništa slično skoku iz aviona. Slijetanje je trajalo desetak minuta”, navodi Trivun.

U tandemu sa Trivunom, u nebo se iz aviona vinuo i dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo.

On objašnjava da su se prethodno mentalno dobro pripremili, te da su u Beogradu prošli jednodnevnu obuku.

KRav maga (1)

“Nemam strah od letenja, ali onog momenta kada se vrata aviona otvaraju i prvi padobranac iskače, tada ne možete da potisnete strah, već samo da ga svojom odlučnošću nadjačate”, kaže Đogo.

On ističe da je veoma zanimljiv let pod padobranskom kupolom, te da padobran ima komande kojima se relativno lako upravlja.

“Ispod vas su Dunav, Sava, Beograd, Banat, ima vremena za razgledanje. Divno iskustvo, tako da imam namjeru da nastavim da se bavim padobranstvom”, priča Đogo.

“Krav maga” Foča je ranije svojim članovima omogućila obuku gađanja iz vatrenog oružja, koju su prošli kod glavnog instruktora krav mage za Republiku Srpsku Veselka Vučića, a zanimljivu obuku imali su i na Crnogorskom primorju, te na raftingu zajedno sa članovima kluba iz Banjaluke.

Đogo navodi da je njihov sljedeći izazov – “kanjoning”, te da svaki od ovih izazova i disciplina traži da se napreduje, a da je njegova najveća ambicija da napreduje u svemu što je započeo.

Inače, Đogo je sveštenik Srpske pravoslavne crkve i poznat je po tome što se trudi da vjernicima približi bogosluženje, ali i da kao sveštenik bude dinamičan i blizak ljudima, da bi uvidjeli da Crkva nije nešto odvojeno od njih.

Ističe da, šta god da radi, “nosi Crkvu sa sobom”.

“U torbici nosim malo Sveto pismo, koje, kad god nađem malo vremena, otvorim da čitam.

Naš narod smatra da je sveštenik neko ko je statičan, koji sjedi stalno pored crkve, ali čovjek je stvoren kao dinamično biće koje ne zna za statiku, jer tog momenta kada stoji /kao što kažu sveti oci/ čovjek propada”, poručuje Đogo.

Krav maga je praktičan i taktičan metod borbe, koji obučava kako da se spriječi, razriješi i prevaziđe bilo koja vrsta nasilja i napada.