Zabilježeno u okolini Rogatice – Bršljen „davi“ rastinje

03.05.2017.

brsljen-na-drvetu-1

ROGATICA – Legenda kaže da bršljen, zimzelena trajna drvenasta biljka penjačica, zbog toga što je pri rastu čvrsto pripojen uz drvo simbolizuje vjernost u braku, a zbog njegovog omotavanja pri rastu ženstvanost.

Ali, uz ove lijepe strane ova biljka ima i ružnu stranu, koja nije mit, nego stvarnost. Na koje se drvo „zakači“ nema mu spasa. Kao poluparazit za nekoliko godina uzme mu dušu.

Dosta primjera za to ima u šumama i voćnjacima na području opštine Rogatica. Najočiglednije je područje Mesića, posebno priobalje rijeke Prača sa obje strane pored Drine nizvodno od Kopača do Ustiprače u opštini Novo Goražde.Ne malo ga je i na rastinju u selima Stari Brod i Tatinica u kanjonu Drine nizvodno od Višegrada. Tokom cijele godine mnoga stabla okićena su sjajnim tamnozelenim petoprsnim listovima bršljena (Hedera helix). Što su oni sa većom količinom zelene boje i bujniji, to je stablo uz koje se bršljen omotao slabije i na njemu je više suvih nego sirovih grana. Jednostavno „davi“ ih bršljen.

– Mi znamo za ovu prirodnu pojavu. Šumare mnogo ne zabrinjava jer uglavnom ide na degradirane šume niske vrijednosti. Uz to teren oko rijeke Prača ispod mosta u Mesićima, gdje je na našem području najveća koncentracija napadnutih stabala, biće potopljen jerezom buduće hidroelektrane „Dub“, pa će nestati i stabala i bršljena, rekao je v.d. direktora Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ u Rogatici, Marko Tomović.

Iako su listovi i plodovi bršljena ljekoviti, njihova ljekovitost ovdje se malo ili nimalo koristi. Jednostavno smatra se da je bršljen otrovan i od njega se bježi, kažu mnogi u ovom kraju.

Tekst i foto: Sreten Mitrović