Zanimljivim igrama obilježen Svjetski dan porodice

14.05.2017.

dan-porodoci-u-foci-2

FOČA – Zanimljivim igrama u kojima su učestvovala djeca, roditelji i vaspitači, fočanski Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” obilježio je danas Svjetski dan porodice, 15. maj.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, koja je prisustvovala obilježavanju, istakla je da je cilj ove manifestacije podizanje svijesti o važnosti porodice.

“U porodici se rađamo, odrastamo, stičemno iskustva o životu, načinu življenja, a bez zdrave porodice nema ni zdravog društva. Meni je lično stalo da porodice gaje patrijarhalne vrijednosti, da jednostavno roditelji nađu vremena za djecu, da se igraju sa njima, da razgovaraju o problemima, a djeca da poštuju roditelje i starije”, dodala je Davidovićeva.

Ona je pohvalila opštinu Foča za mjere populacione politike i izrazila zadovoljstvo zbog najavljene gradnje novog obdaništa u Foči.

Podsjetila je da Ministarstvo porodice, omladine i sporta za svako treće rođeno dijete u porodici izdvaja 600, a za četvrto 450 maraka, te da plaća dvije procedure vantjelesne oplodnje.

Dan porodoci u Foci

“Naš je cilj da svaka porodica ima bar troje djece, jer svaka tuga kada se podijeli duplo je manja, a radost kada se podijeli duplo je veća”, rekla je Davidovićeva.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da lokalna uprava daruje svako novorođeno dijete u porodici u kojoj niko ne radi sa 1.000 KM, a isti iznos je namijenjen i svakom trećem djetetu u porodici.

“Podstičemo i vantjelesnu oplodnju, tako što finansiramo svaku treću proceduru i na sreću već imamo rođenih beba. Želja nam je da kapacitete obdaništa povećamo sa 150 na 250 mjesta, odnosno da u ovoj godini krenemo sa izgradnjom novog obdaništa”, rekao je Mašić.

Na pomoćnom stadionu Fudbalskog kluba “Sutjeska” djeca su u paru sa tatom ili mamom uživala u trčanju “na krkače”, sa privezanim nogama i u vrećama, a pobjednicima su obezbijeđene nagrade u vidu porodičnog ručka ili večere u nekom od fočanskih restorana.

Direktor vrtića Slađana Vladičić navela je da na ovaj način žele da promovišu prave porodične vrijednosti.

“Želimo da u ovom vremenu kada su narušene porodične vrijednosti pokažemo da se nedjelja može vratiti u naše domove, da se zajedno družimo i zabavljamo”, rekla je Vladičićeva.