Momčilo Rajak, nezamjenljiv čajo u Rogatici i okolini

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 24. јуна 2017. 058.ba

momcilo-rajak-cajo-1

OŽENIO 82 MOMKA I NIJEDAN SE NIJE RAZVEO

ROGATICA – Biti čajo u svatovima 82 puta i doprinijeti da se sklopi isto toliko brakova od kojih se ni jedan nije razveo, velika je čast i zadovoljstvo.

Upravo takvim skoro ponosi se Momčilo Rajak iz Rogatice. Po zanimanju je policajac sa dugogodišnjim radnim iskustvom, a čajo mu dođe kao hobi koji mu donosi lično zadovoljstvo uz pomalo i koristi.

Prvi posao čaje obavio sam na Sokocu. Oženio sam Gorana Neškovića prije nešto više od 20 godina. Goranov otac mi je ponudio da pokosi da budem čajo, a on će meni pokositi motornom kosilicom moje livade. Prihvatio sam ponudu i valjda sam se pokazao uspješnim pa sam od tada sve češće pozivan da ženim i udajem. Ne činim to samo u Rogatici. Podjednako sam tražen i u Sokocu, Višegradu i Han-Pijesku. Pri tome svakom domaćinu sam desna ruka. Za njih obavljam niz poslova. U prvom redu tu je pozivanje u svatove, za što sam se posebno opremio. Tu je prilično u godinama, ali još uvijek u dobrom voznom stanju „golf 2“, koga sam opremio na takav način da se uvijek zna u kakvoj sam misiji i da će uskoro biti svadbe. Uz ono „Čajo“ tu je obavezno ploska i flaša sa ljutom i mekom rakijom, koje zajedno sa mezetom, ne nudim da bi izvukao neku paru. Ako ko ipak da, dobro je, a ako i neda to je njegova odluka. Tu je i čekić kojim najavljujem dolazak u kuću onog koga namjeravam zvati u svatove. Odnedavno sam se skućio i megafonom koji mi dobro dođe pri pozivanju budućih svatova, priča najtraženiji čajo u Rogatici uz napomenu da se za taj posao i odorom pripremio.

momcilo-rajak-cajo-2

Pošto posao čaje, dodaje on, volim i posvećujem mu posebnu pažnju, potrudio sam se da i odorom zahtjevima koje on traži. Na meni je uvijek tradicionalna narodna nošnja počev od šajkače, preko gunjića sa svatovskim maramicama do vunenih vezenih čarapa i opanaka sa kljunom.

Posao čaje posebno je važan u toku odlaska po nevjestu i dolaska kući mladoženje,kazuje Rajak. Sa mojim čekićem, kao sredstvom rada, ja sam „glavnokomandujući“ svatovima pri kićenju i vremenu boravka u nevjestinom rodu. „Komandujem“ kad treba sjesti za ručak, kad treba polaziti, brinem da vozači ne bi previše „cugnuli“, da su im kola bezbjedna, u dogovoru sa ženama „ukradem“ po koju koku kojom se zakitim i tako redom.

Po dolasku kući mladoženje na meni je cjelokupni tradicionalni srpski svadbeni običaj. Tu sam da domaćinu pomognem kako bi svaki svat sjeo na svoje mjesto unoseći pri tome dozu humora i moje doskočice uvijek izazivaju smijeh i zadovoljstvo i po tome sam nadaleko poznat. Uz čekić, šale i tradicionalno „mašala“ i taj i taj darivao čaju pa ne rijetko „otvorim“ novčanike i najvećih tvrdica.

U toku svadbe sa svatovima često komuniciram i uz pomoć mikrofona muzičara, kojim imam pravo narediti da počnu svirku, ali i da je prekinu da bi svatovima prenio moje ili domaćina „važno“ saopštenje.

Iako je ljetna sezona i vrijeme rjeđe ženidbe i udaje, Rajak kao čajo do septembra ima već ugovorenih četiri svadbe. Od septembra nada se novim angažmanima i primicanju broju 100 njegovog čajovanja.

Biće mi drago ako na to ne budem dugo čekao, a to znači da bude više brakova, vjenčanja i krštenja, reče na kraju najangažovaniji čajo u Rogatici Momčilo-Momo Rajak.

NAPOJNICA 200 EVRA

Kao čajo oženio sam i sina Drage Šalića iz Zakoma. Kad je svadba okončana i svatovi sjeli da popiju posljednju kafu pred odlazak kući, Drago, koji živi i radi u Njemačkoj, je izvadio novčanicu od 200 evra. Ja sam se našao u nezgodnom položaju, jer je novčanica velika i nemam da vratim kusur. Kad je domaćin vidio da sam u „krizi“, on je pred svim svatovima rekao „ne traži kusur – to je tvoja zarada“. Za mene je to bilo veliko iznenađenje, jer do tada, a bogami i do današnjih dana, ovoliki „honorar“ nikad nisam zaradio.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,