Pokazna vježba spasilačkih službi – Spremni na brzo djelovanje i pomoć stanovništvu

SRNA - Aleksandra Janković - 22. јуна 2017. 058.ba

spasioci-vjezba-u-foci-1

FOČA – U Foči je danas izvedena pokazna vježba „Pomoć ugroženom stanovništvu u vanrednim situacijama“ čiji je cilj provjera sposobnosti i međusobna koordinacija sistema zaštite u konkretnim situacijama kada je riječ o spasavanju ljudi i dobara u elementarnim nepogodama.

U vježbi je učestvovalo 85 pripadnika Civilne zaštite, Oružanih snaga BiH, Gorske službe spasavanja Republike Srpske, Teritorijalne vatrogasne jedinice, Speleološkog društva „Ursus speleus“, Crvenog krsta, Doma zdravlja i fočanske Policijske uprave.

Simulirano je kako reagovati u slučaju zemljotresa koji je uslovio pucanje brane Mratinje u Crnoj Gori, čime su ugroženi stanovništvo i materijalna dobra na području opštine Foča. Sve raspoložive spasilačke snage i sredstva anagažovani su na spasavanju ljudstva.

Demonstrirano je spasavanje čamcima, pod vodom i na vodi, izvlačenje unesrećnih ili povrijeđenih, pružanje hitne medicinske pomoći, evakuacija čamcima i helikopterom, brza i kvalitetna koordinacija svih službi.

spasioci-vjezba-u-foci-2

Major Oružanih snaga BiH Nebojša Ivezić rekao je da su vojnici pokazali spremnost i brzo djelovanje na terenu.

„Vidjeli smo i upotrebu helikoptera, ali i pješadijske jedinice Oružanih snaga. Cilj je bio da sagledamo našu ulogu u slučaju kada civilne institucije ne mogu da odgovore izazovu same riješe problem izazvan nekom elementarnom nepogodom“, naveo je Ivezić.

Načelnik Gorske službe spasavanja Republike Srpske Nenad Ikonić kaže da su pokazali četiri segmenta evakuacije i transporta povrijeđenih. „Mogu samo da pohvalim organizatore jer su nam ovakve vježbe potrebne svima“, dodao je Ikonić.

Načelnik Speleospasilačke službe Stanica Foča Miloš Jakić pojasnio je da je uloga speleologa bila izvlačenje unesrećenih lica sa čamca tehnikom kontratega.

„U vježbi je učestvovalo 10 pripadnika Speleospasilačke službe Republike Srpske iz Foče koji su pokazali izuzetnu spremnost i obučenost“, naveo je Jakić.

spasioci-vjezba-u-foci-3

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Snežana Kovač istakla je da bi ovakvih vježbi trebalo da bude što više jer se nikad ne zna kada jednoj lokalnoj zajednici može da zatreba ova vrsta pomoći.

Šef Odsjeka civilne zaštite Foča Čedo Zelović kaže da je vježba pokazala odličnu koorodinaciju svih spasilačkih službi, tehničku spremnost i ljudsku organizovanost da se u svim vanrednim situacijama reaguje adekvatno i brzo, te da pomoć stigne na sve adrese. „Uz ovakve službe stanovništvo ne treba da brine“, poručio je on.

Vježba je izvedena na prostoru od drinskog mosta na ulasku u grad, raskrsnici puteva prema Goraždu i Sarajevu i na rijeci Drini.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.