Zabilježeno u Rogatici – Gljiva trud džinovskih dimenzija

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 15. јуна 2017. 058.ba

rogatica-radomir-milicevic-sa-gljivama-trud_crop_800x533

ROGATICA – U stara vremena služio je za izazivanje vatre i pripaljivanje lula i cigareta. U ova naša vremena kad za to služe šibica i upaljači on se koristi za smirivanje pčela.

Riječ je o „mesu“ gljive trud, odnosno Fomes fomentarius, kao višegodišnje truležnice koja raste na oštećenim stablima lišćara, najčešće bukve. Može da naraste do 40 centimetara. Jedan takav džin primjerak ove gljive ubrao je ovih dana Radomir Miličević na jednoj bukvi u šumi nedaleko od njegovog rodnog sela Pljesko kod Rogatice.

Da se radi o rijetkom primjeru ove gljive pokazuju i njene dimenzije. Visina joj je 32 centimetra. Prosječna širina 34, obim 104 centimetra i težima čak 9 kilograma.

Na istom stablu bukve, ubrao je Miličević i još jednu ovu gljivu. Njene dimenzije su skromnije. Težina joj je 3,4 kilograma, visona 20 i obim 100 centimetara.

Meni trud neće trebati da kao što su nekada stari ljudi pripaljivali cigarete. Ja ću ga zahvaljujući njegovom blagom mirisu koristiti za smirivanje pčela u mom još uvijek mini pčelinjaku. Dok potrošim ovo truda što izvadim iz ova dva primjerka gljiva, nadam se da će i moj pčelinjak po broju društava i košnica narasti znatno veći, reče Miličević.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: