Lučka česma čuva sjećanje na dio žrtava iz rogatičkog sreza

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 05. jula 2017. 058.ba

lucka-cesma-1

Uz 100-godišnjicu od zatvaranja Dobojskog logora 1917–2017.

ROGATICA – Danas, 5. jula, navršava se 100 godina od zatvaranja zloglasnog Dobojskog logora smrti koga je formirala austrougarska okupatorska vlast tokom Prvog svjetskog rata (5. decembar 1915 – 5. juli 1917) i u kome su bili zatočeni Srbi iz Istočne Bosne, zapadne Srbije i dijelova Crne Gore od kojih je preko 45.000 ostalo iza zidina ovog kazamata. Među njima je i ne mali broj sa područja tadašnjeg rogatičkog sreza.

Novinar i publicista Dušan Paravac, u knjizi „Dobojski logor“ objelodanio je, imenom i prezimenom, 320 Rogatičana koji su umoreni u ovom kazamatu. U najtežim mukama od gladi, torture u kojoj je, kako piše Paravac, zatočenike mogao ubijati „ko može i ko hoće“ i pomora od pjegavog tifusa, jer je logor bio u napuštenim, nedezinfikovanim štalama u kojim su predhodno bili zaraženi konji sa opakom bolešću sakagija, zajedno su umirali braća i sestre, majke i djeca, unuci, bake i djedovi, cijele porodice.

lucka-cesma-2

Tako, primjera radi, samo iz porodice Andan iz Vražalica stradalo je 13 članova, Bartula iz Barnika 11, Danojlić iz Sočica 9, Pečenica iz Vraneša 10, Rosić iz Dolova 7 i Cvijetić iz Babljaka 6. Na njih sjećanje čuva spomen-obilježje podignuto na izvoru Lučka voda u porti nedavno izgrađena crkve Svetog Jovana Krstitelja na Crkvinama, koja je podignuta uz temelje bogomolje iz 13. vijeka koju je, prema predanju, ovdje na obroncima Devetaka podigao kralj Dragutin i njegov brat Milutin, sinovi Stefana Uroša Nemanjića i Jelene Anžujske, koju su, opet prema predanju, srušili Turci i od njenog kamena 1581. izgradili džamiju u jednom od okolnih sela.

Na ploči centralnog dijela ovog spomen-obilježja piše:

„Spomen majci, bratu Bogdanu, sestrama Jovani, Radojki i Ljeposavi, koji podlegoše mučeničkoj smrti u Doboju, 1916. godine zlostavljanjem silne Austrije, bratu Milosavu, koji je poginuo kao dobrovoljac na Dobrudži, 1916. godine, i Rajki koja podleže nevinoj smrti u Rogatici 1935. Spomen podiže sin i brat Radovan Cvijetić sa suprugom Stanojkom, 24.6.1940. g.“

crkvine

Na desnoj, prilaznoj, strani spomen-obilježja takođe je prigodan tekst koji poziva putnika namjernika „da se napije ladne vode, umije belo lice i pročita ovaj spomen moj“. Tu je i podatak o graditelju spomen-obilježja Lj(ubisavu) Rackoviću, koji je svoj posao obavio juna 1940. godine.

Lučka česma dobila je na punom značaju tek sa izgradnjom nove crkve na Crkvinama. Na njoj se osvježava sve veći broj vjernika i drugih namjernika koji posjećaju ovaj sveti hram. Biće ih još i više, nadaju se vjernici ovog kraja, jer je u planu da se bogomolja na Crkvinama, koja nosi ime Svetog Jovana Krstitelja i kod koje se od pamtivijeka okupljaju vjernici na Ivanjdan, 7. jula i Usekovanje glave Jovana Krstitelja 11. septembra održavaju narodni zborovi, proglasi manastirom i bude dio manastirskog komplaksa u šumama Devetaka na tromeđi rogatičke i opština Han-Pijesak i Sokolac.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.