Zabilježeno u prolazu – Glasinačke rode

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 24. jula 2017. 058.ba

rogatica-rode-na-glasinackom-polju1-640x480

ROGATICA – Ne samo da su bijele rode, kako tvrdi, odane svojim potomcima toliko da ih neće napustiti po cijenu da i same stradaju, nego su odane i mjestu gdje su prvi put napravile svoje gnijezdo.

To dokazuje i par ovih bogougodnih ptica koje su prije nekoliko godina svile gnijezdo na jednom srednjenaponskom stubu dalekovoda koji prolazi Glasinačkim poljem između sela Kula i Primčići na domak Sokoca.

rogatica-rode-na-glasinackom-polju3-640x480

One su i ove kao i ranijih godina proljetos došle i uz neznatnu „popravku“ gnijezda, izvele novu genaraciju ove lijepe i simpatične ptice. Ono što se može vidjeti sa magistralnog puta Podromanija – Rogatica, izgleda da su ove godine podbacile. U gnijezdu su već danima tri ptice, a to će reći da je na svijet došla samo jedna prinova koja zajedno sa roditeljima čeka jesen i vrijeme selidbe u toplije krajeve.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: