Mali maestro – Balša Kajević

06. avgusta 2017. 058.ba

balsa-kajevic-2

ČAJNIČE – Nagrade, priznanja, talenat. To je svakodnevnica čajničkog dječaka Balše Kajevića, pravog virtouza na harmonici. Naravno sve to zahtjeva i dosta napornog rada, puno odricanja. Kada imate 14 godina može vam se činiti da to nimalo nije zabavno i privlačno. Osim ako je to ono što volite, čemu težite, ono što čini vaš svijet divnim i čarobnim, a vaš život ispunjenim. A srećni su oni koji takav život vode. Balša je srećan dječak. Od brojnih nagrada i priznanja, izdvojićemo samo neka, jer za sva ponestalo bi nam virtualnog prostora u kojem pišemo ovaj tekst:
-Međunarodno takmičenje „Art accordion“ Istočno Sarajevo 2017. Prva nagrada.
-Međunarodno takmičenje „Primavera“ Bijeljina 2017. Prva nagrada
-Međunarodni festival harmonike Ugljevik 2015. Prva nagrada
-Takmičenje učenika i studenata Sarajevo 2015. Prva nagrada
-Međunarodno takmičenje „Art accordion“ Istočno Sarajevo 2016. Treća nagrada

NN: Balša reci nam odakle ljubav prema muzici? Kako si uopšte počeo da sviraš?

BALŠA: Ljubav prema muzici imam još od malih nogu, jer se moj tata bavi muzikom, pa je tako kod nas uvijek bila prisutna muzika u kući . I sa 3. godine sam dobio svoju prvu harmoniku.

NN: Ti ideš u Muzičku školu „Avdo Smailović“ u Goraždu, a ideš i u OŠ „Jovan Dučić“, u Čajniču. Kako to funkcioniše? Kako postižeš sve?

BALŠA: Prije svega ima dosta odrcanja, i mnogo obaveza. U O.Š. sam do 13h, zatim dođem kući, ostavljam školske knjige, uzimam harmoniku i potrebne knjige za M.Š. i idem u Goražde, s tim što u Goražde idem dva do tri puta u sedmici. Izuzetak su takmičenja, jer tada idem svaki dan. Tako da nemam mnogo slobodnog vremena kao druga djeca. Pokusao sam da treniram košarku, i to je išlo neko vrijeme, ali nazalost nisam mogao sve da postignem.

NN: Zbog muzike se odričeš mnogo toga, prije svega drugih hobija i slobodnog vremena. Vrijedi li muzika tolikih odricanja? Je li ona zaista tvoja prava ljubav i strast?

BALŠA: Naravno da vrijedi, jer ja sam sebe našao u muzici. Ali ne bih mogao to da postignem bez podrške moje porodice, prije svega mojih roditelja koji se maksimalno zalažu za moje obrazovanje.

NN: Sviraš li samo harmoniku ili još neki instrument? I kako izgleda jedan dan u MŠ?

BALŠA: Za sada sviram samo harmoniku, a u daljem školovanju sigurno ću još neki instrument. Po dolasku u M.Š. imam prvo nastavu teorije muzike(solfeđo), a zatim praktični dio, kada sa nastavnikom u kabinetu sviram na harmonici. Na solfeđu se uče note, pauze, povisilice, snizilice, krešendo, dekrešendo..
A poslije u prakticnom dijelu na harmonici se to sve treba pravilno odsvirati. To je samo mali dio nastave u M.Š.
Naravno sve to kući moram da vježbam.

NN: Pomenuo si takmičenja. Koliko su ona česta? I šta ona tebi lično znače?

BALŠA: Takmičenja prije svega, su sama po sebi veoma zahtjevna bez obzira na kojem su nivou. Da li to bila državna ili međunarodna, veoma je velika konkurencija. I u toku godine imam dva do tri takmičenja, i veći broj koncerata. Meni lično takmičenja znaće nagradu za svo moje odricanje i trud. Pogotovo ako pobjedim. (Dodaje uz smiješak).

NN: Mnogi ističu tvoj talenat i uspjehe na takmičenjima, te brojna priznanja. Koje ti je priznanje najdraže i zašto?

BALŠA: Svaka nagrada i priznanje ima svoj značaj, a bilo ih je mnogo tako da ne bih mogao da izdvojim nijednu posebno. Hvala onim koji ističu moj uspjeh i koji me podržavaju, prije svega svima u M.Š.

balsa-kajevic-1

NN: Ti muziku sviraš, na neki način i živiš. A šta voliš da slušaš?

BALŠA: Volm da slusam kvalitetnu muziku bez obzira koji je žanr. U M.Š se svira klasicna muzika tako da sam najviše usmjeren prema njoj.

NN: Imaš li omiljenu pjesmu, kompoziciju, grupu?

BALŠA: Nemam nekog posebnog favorita, jer ja volim i dobru narodnu pjesmu, rock, starogradsku, sevdalinku. Što se tiče kompozicija ako baš moram izdvojio bih ovu poslednju sa kojom sam osvojio prvu nagradu na međunarodnom takmičenju „Art accordion“ u Istočnom Sarajevu, a to je ruska kompozicija „Krokodil Genk“.
Ona je zahtjevna za od svirati, ali je i lijepa za slusati.

NN: Ove jeseni polaziš u 9. razred. Gdje se vidiš nakon Osnovne škole?

BALŠA: Polazim u 9. razred O.Š. i u 6. razred M.Š. koji su završni razredi. Poslije toga naravno da planiram da upišem srednju muzičku školu u Istočnom Sarajevu ili Trebinju zavisno od uslova, kako sa materijalne strane (to školovanje nije baš jeftino), tako i sa strane predavača jer to mnogo znači.

NN: Kako sebe vidiš u budućnosti?

BALŠA: Moja želja je da završim Muzičku akademiju, i da jednog dana ja budem na mjestu kao sto su moji nastavnici u M.Š.

NN: Za kraj šta bi proučio mladima u Čajniču?

BALŠA: Pa poručio bih mladima da se što više bave sportom, muzikom,(jer muzika nema granica u šta sam se i sam uvjerio), naukom, umjetnošću, odnosno onim što vole, jer samo radom se može doći i do željenog cilja. A poručio bih i starijim da se više ukljuce u edukovanje mladih, i da nam omoguće uslove za rad u bilo kom pravcu. Jer ja sam jedan od primjera koji skoro svakodnevno putuje do najbliže M.Š. u Goražde da bih se obrazovao. Još bih za kraj iskoristio priliku da se zahvalim za ovo sto sam do sada postigao prije svega nastavniku Ljubiši Petroviću, sa kojim sam naučio prve note, zatim nastavnicima u M.Š Samiru Ahmetspahiću, Nerminu Bukvi, Nikoli Maleševiću, Belkisi Vehabović, direktorici Selmi Verem, i neprikosnovenom Samiru Obarčaninu, koji vjeruju u mene, daju mi podrsku i imaju veliko razumijevanje. Oni mi daju vjetar u leđa za moj dalji rad.

To je bio mali maestro Balša Kajević, vrijedan, talentovan dječak koji čvrstim korakom gazi ka svojim snovima. Kada on svira, muzika postaje igra zvuka i emocije. Mi, koji smo imali sreću da ga slušamo, uživali smo u toj igri, i poželjeli ovom dječaku da bude sve što poželi biti. Ne sumnjamo da hoće.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: