Ratni vojni invalid Slobodan Mitrović prvi plantažni uzgajivač aronije u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 24. avgusta 2017. 058.ba

aronija-rogatica-mitrovic-1

OD MAŠINSKOG TEHNIČARA DO UZGAJIVAČA LJEKOVITOG BILJA

ROGATICA – Oni koji u opštini Rogatica i okolini namjeravaju da se bave proizvodnjom aronije (Aronia Melanocarpa), poznata i kao sibirska borovnica,  mogu doći  u selo Sjeversko kod Borika, i  od Slobodana Mitrovića, prvog plantažnog uzgajivača ove biljke, dobiti neophodne savjete.

Kao mašinski tehničar, priča Mitrović,  do   posljednjeg rata radio sam u Fabrici žice u Kopačima kod Goražda. Sa egzodusom Srba iz Goražda izbjegla je i moja porodica. Skrasili smo se u Rogatici u kojoj smo dočekali i kraj rata. U prvim poratnim godinama  pozvat sam u Kopače da bih navodno radio. I počeli smo, ali ne za dugo. Firma je ubrzo otišla na doboš i ja kao i mnoge druge moje kolege na  Biro za nazaposlene. Slično se desilo i sa mojom suprugom Milomirkom, a došla su djeca, škole, roditelji na niskim penzijma.

Sa više od 50 godina života niko nas nije htio primiti na posao. Bilo je dosta mlađih i prečih. Da bi preživjeli moralo se rješenje  tražiti na drugoj strani, a ja ratni vojni invalid šeste kategorije. Od imanja na području opštine Rogatica imali smo  dunum zemlje u  selu Sjeversko kod Borika odakle je početkom 50-tih prošlog vijeka pošao moj otac.

Tragajući za hljebom, iako bez ikakvog predznanja, odlučio sam da pokušam sa uzgojem aronije za koju se pričalo da je vrlo ljekovita i na tržištu tražena.

Za početak kupio sam 50 sadnica i u jesen 2014. posadio ih na okućnici pored male vikend kuće u selu Sjeversko, na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara. Vodio sam se saznanjem da je ova biljka  otporna na biljne bolesti i da podnosi niske temperature čak do 50 stepeni, a na Sjeversku i Borikama zime znaju biti veoma surove.

Na moje zadovoljstvo svaka sadnica se „primila“ i već narednog proljeća ponaka je cvjetala i donijela nešto roda. To me je ohrabrilo i počeo sam razmišljati kako do novih sadnica?

Kako sam ratni vojni invalid iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata (RVI) obratio sam se pokojnom Iliji Devura, koji je tada bio predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Rogatici, da mi pomogne. Njemu zahvaljujući od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje RVI u Prijedoru, po osnovu ekonomske podrške, 2015. dobio sam 2500 maraka. Za njih, i uz ne malo vlastitih sredstava i danonoćni rad cijele porodice,  kupio sam  novih 200 sadnica aronije, dvije bačve za vodu od po 1000 litara, sistem za navodnjavanje kap po kap i napravio rezervoar za sakupljanje kišnice kapaciteta 5 kubnih metara vode.

aronija-rogatica-mitrovic-3

Pošto sam već duboko zabrazdio, nazad se nije moglo. Uz podršku porodice u kojoj niko nema stalni posao, na skupi potrošački kredit kupili smo novih dva dunuma zemlje i 200 komada sadnica aronije. Tako sam stvorio mini plantažu od 450 sadnica.

Paralelno, čitajući raspoloživu literaturu i putem interneta, osposobljavao sam se za uzgoj aronije i sada mislim da u toj oblasti nisam više početnik.

Ali, šta mi se desilo. Prošle godine prva sadnja mojih aronija djelimično je rodila i očekivao sam rod od najmanje 100 kilograma. Nisam ih ubrao. Ubrale su ih ptice. U vrijeme kad su bile pred berbu, za dva dana, koliko nisam obilazio plantažu, kos, kreja i druge ptice su pojele i posljednju bobicu. Razočarenje je bilo na najvećem nivou. Ipak, nazad se nije moglo, jer se isuviše otišlo daleko i potrošeno dosta sredstava i truda.

Na sve načine tražili smo rješenje kako se ove i narednih godina odbraniti od napasti zvana ptice. Našli smo ga u kupovini, uz zamašnu investiciju, naprave koja uz pomoć struje emituje glasove ranjenih ptica od čega zdrave bježe. Ako na taj i druge načine odbranimo ovogodišnji rod koga procjenjujemo na oko 300 kilograma, biće dobro.

Odbrana od ptica, berba i eventualna prodaja bar dijela ovogodišnjeg roda opredijeliće naše naredne poteze. Plan je da kupimo još 50 sadnica i našu mini plantažu zaokružimo na 500 žbunova. Dok ona počne rađati punim kapacitetom, nadamo se da će se naći i otkupljivač ove biljke koja  predstavlja ukras u dvorištu i vrtu, a plodovi  lijek  široke lepeze ovovremenskih  bolesti.

aronija-rogatica-mitrovic-2

LIJEK ZA…

Meni su pričali, i ja prenosim, da čaj od zrelih plodova ove biljke veličine zrna graška, tamne boje i   slatkasto-kiselastog ukusa liječi upalu sluznice želudca i crijeva, čisti i jača jetru i krv,olakšava tegobe kod pijeska i kamenca u žuči, pomaže kod glavobolje, migrene, proširenih vena, smanjuje krvni pritisak i dobro dođe kod još niza poremećaja u organizmu čovjeka.

Zato, moj je savjet. Treba kupiti aroniju, u sirovom, zamrznutom  ili osušenom stanju, sirupu ili čaju i isprobati da li je i koliko zdrava. Zato, tu je ranč „MM“ u Rogatici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: