Zabilježeno u prolazu – Žepa, skoro, presušila

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 31. avgusta 2017. 058.ba

presusila-zepa

ROGATICA – Treći put u posljednjih pet godina rijeka Žepa koja izvire ispod Drenovca i planine Veliki Žep nedaleko od Han-Pijeska ima vodotok dužine 25 kilometara. Sa Radavskim i Budičinim potokom protiče dužinom od 12 kilometara kroz područje Mjesne zajednice Žepa i opštine Rogatica, ove godine po treći put je na izdisaju. Prvi put je to bilo 2012, zatim 2015. i ove godine.

Razlog je, rekoše u Žepi, dugotrajna suša čije posljedice se ovih dana vide ispod i iznad prvog od ukupno dva mosta na ovoj rječici u selu Stop na ulazu u Žepu. U koritu Reke, kako se do ulaska u žepsko područje zove ova mala rječica, ostalo je suvo kamenje i tek jedva primjetni dijelovi nekadašnje brze i bistre, a ponekad i pjenušave, rijeke.

Da nije vode iz izvora Vrela koja se nalaze u istoimenom selu na desnoj obali rijeke ispod mosta donji dio ove rječice bio bi mrtav a to znači bez biljnog i životinjskog svijeta sve do ušća u Drinu i jezero Hidroelektrane „Bajina Bašta“ ispod sela Slap. Ovako tu je flora i fauna u Žepi kroz istoimeno područje, ali zato nema je u gornjem dijelu iznad sela Stop. Ostalo je samo suvo kamenje, o čemu govore i fotografije koje donosimo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: