Počele manifestacije uz Dan opštine Rogatica

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. septembra 2017. 058.ba

dan-rogatice-1

VIJENCI NA SPOMENIKU KRALJU PETRU PRVOM U SJEVERSKU

ROGATICA – Polaganjem vijenca Opštine na spomenik Kralju Petru Prvom Oslobodiocu i parastosom koga je služio paroh boričke crkve Svetih Petra i Pavla Njegoslav Jelisić, u od Rogatice 20 kilometara udaljenom selu Sjeversko koga je “kao zadužbinu voljenom oslobodiocu mile nam otadžbine – njegovom veličanstvu Kralju Petru I podigli njegovi vjerni građani općina Godomilje, Živaljevići, Žepa i Podžeplje”, koji je otkriven i osvećen 9. avgusta 1925. godine, kakav je tada imao još samo Mrkonjić Grad, danas, 26. Septembra, zvanično su započele manifestacije povodom Dana opštine Rogatica, 27. septembra.

rogatica-27-9-1914-ulazak-srpske-vojske-u-grad

To je vraćanje sjećanja na ovaj datum davne 1914. godine kada su ova opština i Rogatica kao naselje prvi put oslobođene poslije skoro pet vijekova robovanja pod osmanlijskom tiranijom i Austrougarskom monarhijom.

Slobodu Rogatici donijeli su, rečeno je ovom prilikom, srpski i crnogorski vojnici pod komandom legendarnog generala Janka Vukotića.

Na te dane vraćeno je sjaćenje i na lokalitetu Gruda na ulazu u Rogaticu iz pravca Ustiprače gdje je kod Spomen-kosturnice obavljeno polaganje vijenaca i održan parastos poginulim srpskim i crnogorskim vojnicima te ratne 1914. na području tadašnjeg sreza rogatičkog. Parastos na Grudi služio je protojerej stavrofor Novica Ćebić, sveštenik Crkve Svete Trojice u Rogatici.

dan-rogatice-2

Manifestacije povodom Dana ove opštine biće nastavljene sjutra, 27. septembra, polaganjem vijenaca i parastosom u Spomen-sobi borcima poginulim u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995, koja riječju i fotografijama čuva sjećanje na 284 poginula borca u ovom ratu. Tu je i svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj će o ovoj opštini juče, danas i sjutra govoriti načelnik ove lokalne zajednice Milorad Jagodić, a biće upriličen i svečani ručak u motelu „Park“ za odbornike i goste.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: