Književno veče u Spomen učionici Iva Andrića

10.10.2017.

knjizevno-vece-ivo-andric

UZ ANDRIĆEV I PROSVJETIN JUBILEJ

VIŠEGRAD – U Spomen učionici nobelovca i književnika Iva Andrića u Višegradu su književnom večeri obilježena dva značajna jubileja, 125 godina od Andrićevog rođenja i 115 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

Nakon projekcije dokumentarnog filma posvećenog 40-godišnjici kulturne manifestacije “Višegradska staza“, o neprolaznom književnom stvaralaštvu našeg nobelovca besjedila je profesor srpskog jezika i književnosti Divna Vasić.

Ona je podsjetila na neraskidivu nit koja povezuje velikog pisca sa Višegradom, u kome je stekao osnovno obrazovanje, te na stalnu vezu sa gradom i ljudima svoje mladosti, koji su ga inspirisali za pisanje najznačajnijih književnih djela.

Novinar Milica Kusmuk je govorila o prosvjetnoj i kulturnoj misiji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, koje je osnovano daleke 1902. godine, a predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske, Stojka Mijatović, je podsjetila na jubilej, 20 godina od osnivanja ovog Društva.

Svoje stihove govorili su višegradski pjesnici, članovi Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ iz Višegrada.

Organizatori književne večeri bili su SPKD „Prosvjeta“, Narodna biblioteka „Ivo Andrić“, Dom kulture i Društvo ljubitelja pisane riječi „Most“ iz Višegrada.