Konferencija “Ivo Andrić u našem vremenu” (VIDEO)

12.10.2017.

kusturica

ANDRIĆGRAD – Andrić je putokaz, a konstrukcija “Na Drini ćuprije” naš Stari, a možda i Novi zavjet, istakao je direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica, čijim je predavanjem u Andrićgradu počela konferencija “Ivo Andrić u našem vremenu”.

Šta god činimo, uvijek smo na gubitku, a gradnja Andrićgrada nije ništa drugo nego ponavljanje jedne teme iz istorije, koja se zvala gradnja mosta, istakao je Kusturica, ukazujući na pitanja etnickog nerazumijevanja, medjureligijskog sukoba, ali i aktuelne podvojenosti unutar jednog naroda, koja se ogledala u političkim peripetijama u vezi sa Andrićgradom.

“Šta god činimo, uvijek smo na gubitku, a gradnja Andrićgrada nije ništa drugo nego ponavljanje jedne teme iz istorije koja se zvala gradnja mosta. Kad pogledate obim radova, i što bi rekao Matija Bećković, kad živimo u međuvremenu, a ne vremenu, i kad pogledate kojom brzinom je izgrađen ovaj grad, onda možete da zamislite koji broj asocijacija taj proces, koji je trajao oko pet godina, sadrži u sebi”, rekao je Kusturica na otvaranju skupa.

On ističe da je uvjeren da, kada Andrić napiše da je krenula gradnja mosta i kako se dojučerašnji pravoslavci, a odnedavno muslimani zgledaju i namiguju da drugi i treći ne vide kako taj projekat neće uspjeti, to potvrđuje da u istočnoj Bosni još od kralja Tvrtka i Kotromanića zapravo uvijek jeste “međuvrijeme”.

Kusturica je, govoreći o politički peripetijama na ovim prostorima, ukazao na problem etničkog nerazumijevanja i međureligijskog sukoba između naroda.

On je napravio paralelu i sa višegradskom svakodnevicom u kojoj su prijašnje vlasti pod kontrolom SDS-a u ovom gradu osporavale izgradnju Andrićgrada, a potom i otkrivanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću.

“Da li postoji išta od našeg plemstva što nam je tako blisko po svom djelu i po činjenici da bez Mehmed-paše Sokolovića i njegovog brata ne bi bilo ni Mileševe, ni Pećke patrijaršije?”, upitao je Kusturica.

Osvrćući se na poeziju, romane, esejistiku nobelovca i pokušaje njegovog negiranja, profesor beogradskog Filoloskog fakulteta Јovan Delić održao je predavanje “Zašto Andrić u našem vremenu”.

U okviru konferencije, 40 književnika, profesora i doktora srpskog jezika održaće predavanja o Andrićevom djelu.