Zabilježen o u prolazu – Lipa u Zarđu čeka Andane

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. oktobra 2017. 058.ba

rogatica-lipa-u-zardju

ROGATICA – Lipu kao brzorastuću šumsku biljku još stari Sloveni nazivali su svetim drvetom. Njeno stablo doseže visinu do 30 metara sa vijekom trajanja i po više stotina godina.

Kao medonosna i ljekovita biljka, koju još zovu i zaštitnikom kućnog praga, traži zavjetrine i dosta vlage, posebno u vrijeme cvjetanja koje traje od maja do kraja juna.

Niti je u zavjetrini niti ima dovoljno vlage lipa koja se nalazi u zaseoku Zarđe sela Vražalice iznad zidine nekadašnje kuće Predraga Andana, koja je izgorjela u posljednjem ratu, a raste i da niko od sadašnjih generacija ne zna otkud je tu i koliko joj je godina.

Njeno stanište je sam kamenjar iznad sela i osim kiše i zimi snijega kojim obiluje ovaj kraj na nadmorskoj visini oko900 metara, između Rogatice, Prače i Goražda druge vlage nema, priča Predrag Andan (53) koji je odrastao gledajući lipu nedaleko od rodne kuće.

To joj ipak nije smetalo da izraste u drvo koje dominira okolinom. Njenu krošnju oblikuje priroda, a čovjek joj dođe kad se treba ubrati cvijet koji se kao lijek koristi za obnavljanje jetre i za liječenje drugih bolesti unutrašnjih organa.

Dok smo ovdje živjeli, a to je bilo do 2. maja 1992. kada smo spašavajući živu glavu morali napuistiti selo, ona je uz obilan cvijet ljeti služila i za plandovanje ovaca, konja i druge stoke. Danas ona, stiče se dojam, poziva sve nas Andane da se vratimo u zavičaj „ljuta“ što smo je ostavili da ovoliko dugo samuje, dodao je Predrag koji uveliko vrši pripreme da se bar vikendom nađe na rodnom ognjištu i druži sa njihovom lipom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: