Badnje veče u Rogatici – Puna crkva, punija porta [FOTO]

06.01.2018.

badnje-vece-u-rogatici-1

ROGATICA – U prepunoj crkvi Svete Trojice i još punijoj porti ovog Svetog hrama u Rogatici je obavljeno nalaganje badnjaka kao uvod u sutrašnje slavlje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Hristovog rođenja – Božića.

Nalaganju badnjaka predhodilo je njihovo tradicionalno nošenje, i ovog puta na vozilu Duška Čobovića, od Nestro benzinske pumpe duž ulice Srpske sloge do hrama Svete Trojice gdje je nosioce badnjaka dočekao starješina Crkve protojerej Predrag Masal a u portu su ih unijeli odvažnim uglavnom, mladi vjernici.

badnje-vece-u-rogatici-2

Nakon toga u dupke punom naosu vjernika crkve, među kojim je bio i veliki broj najmlađih, obavljeno je večernje bogosluženje koga su služili starješina rogatičkog hrama Predrag Masal uz sasluženje protojereja Zorana Jerinića i umirovljenog protojereja stavrofora Milorada Novakovića.

U okviru bogosluženja, tradicionalno su prisutna djeca imali su priliku da pijukanjem u slami potraže poklonjene bombone, i obavljeno osvećenje badnjaka, koje su na već pripremljenu vatru ponijeli i naložili načelnik opštine Milorad Jagodić, predsjednik rogatičke Crkvene opštine Boriša Obradović i ugledni privrednik Duško Ikonić.

badnje-vece-u-rogatici-3

Slavlju uz Badnje veče nastavljeno je u prisustvu, možda zahvaljujući i lijepom vremenu, sigurno rekordnom broju vjernika iz Rogatice i okoline u porti crkve Svete Trojce. Uz ostalo, prigodan program izveli su članovi KUD „Sretenje“ i ženska pjevačka grupa ovog Društva, a svoj prilog dali su i članovi benda „Oluja“ iz Sokoca. Popijno je i više desetina litara kuvanog vida. Odigrano je i narodno kolo, koga je vodio „majstor“ toga posla Sočičanin Milan Kušić, koji je i na temperaturi od 3-4 stepena Celzijusa kraj kola dočekao bez košulje.

badnje-vece-u-rogatici-4

Povodom rođenja Hrista Spasitelja održana je i ponoćna Sveta liturgija, a danas na sam Dan Božića biće upriličena Sveta liturgija, dok će sve srpske porodice obići polaznici koji će donijeti najradosniju vijest – Hristovo rođenje. Time će biti okončan i višenedjeljni Božićni post.

badnje-vece-u-rogatici-5

badnje-vece-u-rogatici-6

badnje-vece-u-rogatici-7

badnje-vece-u-rogatici-8

badnje-vece-u-rogatici-9

badnje-vece-u-rogatici-10