In memorijam – Stana Ristanović

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 23. januara 2018. 058.ba

ROGATICA – Danas je na starom rogatičkom pravoslavnom groblju na Matinom brdu sahranjena Stana Ristanović, rođena Jovanović, koja je umrla u 84 godini života.

Ne bi to bilo ništa neobično, jer je otišao još samo jedan od 113 penzionera koliko ih je umrlo tokom prošle ili 15 koliko ih je na području opštine otišlo na onaj svijet od 1. do zaključno sa 22. januarom ove godine, da se sa njom nije zatvorila još jedna knjiga iz bogate istorije grada na obalama Rakitnice.

Radi se o tome da je Stana bila posljednji Srbin koji je rođen u Rogatici prije početka Drugog svjetskog rata, odnosno 1941. godine.

Uz Stanu do 2014. status Srbina Rogatičanina od prije onoga rata imao je i Uglješa Vuković, zvani Ganga.

I Ganga i Stana bili su svojevrsna enciklopedija Rogatice. O Gangi je ostalo brzbroj anagdota, a Stana će ostati upamćena po tome što je u svoje vrijeme bila vrlo aktivna omladinka i još aktivnija članica bivšeg KUD „Slaviša Vajner Čiča“. Radni vijek najvećim dijelom provela je na poslovima glavnog knjigovođe u Elektrodistribuciji Mesići, odnosno EP „Vladimir Perić Valter“ Sarajevo, radeći za subjekte iz ovog dijela istočne Bosne.

Velikim dijelom Stanina je zasluga što je njen suprug Slavko godinama uživao ugled naj-gospodina u Rogatici.

Sa odlaskom Gange na onaj svijet potpuno se zatvorila njegova kuća u Rogatici, a iza Stane ostale su kćerke Brankica i Lena i unuke Ena, Andrea i Aleksandra.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: