Prvo polugodište u Srednjoškolskom centru u Rogatici – Prolaznost bolja nego lani

08.01.2018.

srednja-skola-rogatica-3

ROGATICA – Prva prolazna stanica na putu do kraja svake školske godine je polugodište i zimsko ferije. Mjereno po opštem uspijehu tek završeno polugodište u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici, može se ocijeniti uspješnim i za nijansu boljim nego prošle školske godine.

Kako reče Danijela Krsmanović, pedagog u Centru, 313 učenika ostvarilo je prosječnu ocjenu od 2,91, a lani je bila 2,88 uz broj učenika od 327.

U Centru se obrazuje 17 odjeljenja različitih struka. Tu je 8 odjeljenja gimnazije opšteg smjera, 8 odjeljenja ekonomskih i drugih tehničara i jedno odjeljneje trećeg stepena u zanimanju obrade metala.

Prema očekivanjima gimnazijalci su najbolji učenici. Njihova prosječna ocjena je 3,64. Ekonomski i ostali tehničari ostvarili su prosječnu ocjenu 2,23 i metalci 2,14.

direktorka-ssc-zaklina-lelek

Visinu prosječne ocjene kvari broj učenika sa nedovoljnim uspjehom. Čak 115, ili preko 36 posto, imalo je jednu i više slabih ocjena. Fenjeraši su ekonomski i drugi tehničari kojih čak 76 ima neku slabu ocjenu. Uz njih je 22 gimnazijalca i 7 od ukupno 14 metalaca.

Izostanci sa nastave u neku ruku zabrinjavaju. U prvom polugođu bilo ih je ukupno 11386, od čega 9882 opravdana i 1004 neopravdana. U poređenju sa prošlim polugodištem 287 izostanaka je više i ako se ovaj trend nastavi biće ovo po tom osnovu neslavna školska godina, rekoše u Centru.

Ali, ono sa čim se ovdje hvale jeste podmlađivanje zgrade Centra u koju nije ništa ulagano preko 40 godina. Zahvaljujući izdvajanju iz budžeta opštine od 100.000 maraka jesenas je zamijenjena vanjska stolarija na „novom“ dijelu zgrade, reče direktorka Centra Žaklina Lelek.

Ono što je ohrabrujuće, dodale je ona, jeste činjenica da se na zamjeni stolarije neće stati. I opet je na potezu budžet opštine, odnosno naknada po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata, odakle će biti izdvojeno novih 80.000 maraka isključivo namijenjenih za zamjenu stolarije u starom dijelu zgrade. To će se umnogome odraziti na toplotu u učionicama i ostalim prostorijama, ali i estetski izgled i jednog i drugog objekta u kome radi ova funkcionalno povezana obrazovno-vaspitna ustanova. Radovi će početi čim vremenske prilike budu dozvolile.