Milunović: Obilježen najznačajniji datum u srpskoj istoriji

SRNA - Jovana Borovčanin - 15. februara 2018. 058.ba

VIŠEGRAD – Današnji dan jedan je od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji, kada su udareni temelji srpskoj državnosti, kulturnom i nacionalnom preobražaju, rekao je juče pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Milunović je na obilježavanju Dana boraca i Prvog srpskog ustanka kod spomenika srpskim borcima na Trgu palih boraca u Višegradu rekao da je ovo jedan od 25 datuma značajnih za Republiku Srpsku koja je ustanovila Vlada Republike Srpske.

„To je jedan od četiri datuma koje obilježavamo zajedno sa Srbijom i smatram da je jedan od najznačajnijih u Srpskoj zato što su na ovaj dan udareni temelji modernoj srpskoj državi, kao i slobodi na ovim prostorima i to je bila vjekovna težnja Srba da se oslobode turskog zuluma koji je bio na ovim prostorima“, istakao je Milunović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se obilježavanjem Dana boraca i Prvog srpskog ustanka prenosi poruka da žrtve i herojstvo predaka moraju biti putokaz mlađim generacijama, ali i onima koji stvaraju u sadašnjem vremenu.

„Zato ovaj spomenik pred kojim danas stojimo nije samo spomenik zahvalnosti svim borcima, nego spomenik zahvalnosti svima koji su se borili i ginuli za slobodu, za čast i pravo na život svoje srpske braće“, istakao je Đurević.

On je dodao da se ovim okupljanjem pokazuje da se poštuju žrtve koje su date za stvaranje Republike Srpske, u kojoj se danas slobodno živi i koja je krvlju predaka branjena i odbranjena.

„Mi pokazujemo da čuvamo našu tradiciju, njegujemo sjećanje na prošla vremena i dajemo primjer mladim pokoljenjima. Zato treba da znamo da je naša otadžbina Republika Srpska, a da ujedinjeni širimo našu bratsku ljubav, za koju želim da traje vječno. U toj slozi, mi kao potomci naših slavnih predaka dužni smo da se sjećamo svih stradalih u oslobodilačkim ratovima našeg naroda“, rekao je Đurević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da je uvjeren da je ova generacija Srba, što govori i istorijsko djelo koje su stvarili, dostojna svojih predaka iz 1804. godine koji su počeli borbu za konačno oslobođenje Srba na ovim prostorima i stvaranja svoje Srpske Republike, koja je uvijek i jedino bila garancija slobode i nezavisnosti.

On je čestitao Dan boraca svim borcima Republike Srpske.

Na spomenik srpskim borcima na Trgu palih boraca u Višegradu vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacije Narodne skupštine i Vlade Srpske, izaslanik predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Cvijeće su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Republike Srpske, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i opštine Višegrad.

U okviru programa himnu je izveo orkestar policije, a u programu su učestvovali i novi gardisti koji su bili dio programa na paradi povodom Dana Republike Srpske, 9. januara.

Prethodno je bratstvo manastira Dobrun služilo liturgiji i parastos poginulim borcima.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a 23.184 položila su živote za Srpsku.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: