Narodna biblioteka u Rogatici – Trideset knjiga po stanovniku

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 25. фебруара 2018. 058.ba

ROGATICA – Sređivanjem iz rata preostalog dijela knjiga, kupovinom novih i poklonima fizičkih i pravnih lica, knjižni fond u Narodnoj biblioteci Rogatica, koja od 31. januara, i tada održane sjednice Skupštine opštine, nosi ime poznatog književnika i akademika Vojislava Lubarde, koji je kao što je poznato rođen u Rogatici, dostigao je cifru od blizu 34.000 knjiga. Upoređujući to sa brojem stanovnika iz popisa 2013. ispada da skoro 30 knjiga dođe na jednog stanovnika.

Bibliotekarka Mirka Gluhović reče da u ovoj javnoj ustanovi odrasli na raspolaganju imaju preko 22.700 knjiga, djeca 5000, čitaoci strane literature više od 6000 i ljubitelji starih vrijednih knjiga imaju na raspolaganju 100 primjeraka. Tu je i 283 knjige u zavičajnoj zbirci, od čega 185 monografskih publikacija, i legat rogatičanina Mirka Šarovića sa 1264 knjige.

U toku prošle godine knjižni fond je obogaćen sa oko 300 knjiga. Uglavnom su to pokloni preduzeća i pojedinaca. Tako, primjera radi, „Bininvest“ iz Posušja poklonio je 75 vrijednih novih knjiga, Matična biblioteka iz Istočnog Sarajeva 100, Zorica Despot iz Rogatice 33 i tako dalje.

I pored toga što je po mišljenju bibliotekarki na raspolaganju bogat i raznovrstan fond knjiga i što su simbolične članarine do najviše 10 maraka na godišnjem nivou za odrasle, sa brojem čitalaca ovdje nisu zadovoljni.

U prošloj godini usluge biblioteke koristilo je 765 stalnih čitalaca. Među njima je 11 predškolaraca, 534 učenika osnovne škole, 56 srednjoškolaca, 14 studenata i 150 ostalih gdje dominiraju penzioneri i domaćice. Oni su u posjeti biblioteci bili 4564 puta i na čitanje ponijeli su 3700 knjiga.

U biblioteci je zaposleno 5 radnika od čega tri bibliotekarke i dva knjižara sa položenim stručnim ispitima.

Rogatički bibliotekari ne čekaju da im dođe neko i pozajmi knjigu na čitanje. Da bi knjigu što više približili čitaocu oni organizuju i druge manifestacije. Samo u prošloj godini organizovali su 23. Uz ostalo bili su domaćini promocija četiri nove knjige čiji su autori iz Rogatice. Upriličili su i jednu izložbu, održali 15 radionica na kojim su kroz čitanje inserata iz njihovih knjiga i recitacije, „obrađivani“ najpoznatiji književnici Srbi. Evo imena samo nekih: Njegoš, Stevan Sremac, Janko Veselinović, Petar Kočić, Ivo Andrić, Vojislav Lubarda, srpski Homer Filip Višnjić…, a održane su i tri ostale manifestacije od kojih je jedna i Dan palačinaka koji se ovdje, uz podršku opštine i privrednih subjekata, tradicionalno obilježava s ciljem promovisanja zdrav domaće hrane. Tako je bilo i ove godine 16. Februara. Djeci, od predškolaraca iz dječijih vrtića „Bambi“ i „Milica“ i osnovaca od prvog do zaključno sa petim razredom, i dosta drugih namjernika podijeljeno je preko 3000 palačinaka i drugih slatkiša koje je Biblioteka obezbijedila zahvaljujući brojnim donatorima među kojima je bio Donat MG, Montenegro, Despot i drugi, reče direktorka Biblioteke Milojka Krsmanović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: