Iz Udruženja žena „Borike“ – Sjemena i materijal za heklanje vrijednim domaćicama

24.03.2018.

ROGATICA – Novoformirano udruženje žena „Borike“ u opštini Rogatica polako staje na svoje noge i u radu bilježi prve uspješne rezultate.

Zahvaljujući podršci Opštinske uprave i sredstvima koja su žene sa Borika dobile od Fondacije „Osnaženje žena BiH“ za 20 svojih članica i drugih žena sa boričkog platoa pred predstojeću proljećnu sjetvu podijeljene su određene količine povrtlarskih i drugih sjemena.

Od Fondacije „Osnaženje žena BiH“ po istoimenom projektu naše Udruženje sa još 10 od 29 iz BiH dobilo je 2000 maraka. Od tih sredstava za 400 maraka, preko domaćih snadbijevača kupili smo određenu količinu različitih sjemena za proljećnu sjetvu. Radi se o luku crvenom i bijelom, kupusu, krastavcima, rotkvicama i drugim sjetvenim povrtlarskim kulturama, osim krompira koga najvjerovatnije u izobilju ima svaka porodica na Borikama, reče Svjetlana Nikolić, član Upravnog odbora Udruženja i dodaje:

Uz sjemena za proljećnu sjetvu za istu količinu finansijskih sredstava (400 maraka) kupili smo i podijelili našim članicama nešto materijala za pletenje, heklanje i vezenje, jer želimo da na taj način podstaknemo žene Borika na povećanu izradu, posebno zaboravljenih, ženskih rukotvorina sa kojim planiramo da pod sloganom „da se ne zaboravi boričko ruho“ budemo prisutnije ne samo manifestaciono, nego i ekonomski na turističkom i drugom tržištu na prostoru istočnog dijela Republike Srpske i šire.

Za ovu godinu, kazuje Nikolićeva, počele smo učešćem na regionalnom sajmu u Rudom, koji se danas zatvara, i na kome smo izlagale rukotvorine vrijednih žena sa Borika. Nastavićemo učešćem i na ostalim manifestacijema kao što su Ilindanski sabor na Borikama, Preobraženjski dani u Rogatici i svim drugim u okolnim mjestima.

Pošto je udruženje dobilo prostoriju za rad, u zgradi ambulante Doma zdravlja na Borikama, dio sredstava dobivenih po projektu „Osnaženje žena BiH“ biće utrošen i za njihovu opremu, a dio za kupovinu najnužnijeg propagandnog materijala u vidu beževa, naljepnica i slično.