Todorović: Ovog ljeta očekuje se veći broj kineskih turista

30.05.2018.

VIŠEGRAD – Turistička organizacija Višegrad očekuje u ovoj ljetnoj sezoni povećan broj turista iz Kine zbog ukidanja viza kineskim državljanima za posjete BiH, rekla je Srni direktor Turističke organizacije Olivera Todorović.

Todorovićeva je dodala da je danas na snagu stupio bezvizni režim između BiH i Kine za turističke posjete do 90 dana, čime se otvara nova velika šansa za dalji razvoj turizma.

Ona je dodala da su već danas, prvog dana ukidanja viza za kineske državljane, Višegrad posjetile dvije velike organizovane grupe turista iz te zemlje.

„Pored toga, turistički info-centar na gradskom trgu je danas posjetilo i nekoliko manjih grupa Kineza, koji su iznajmljenim automobilima došli iz Srbije“, naglasila je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, posljednjih nekoliko godina cijela BiH je pozicionirana kao zanimljiva destinacija za kineske turiste, koji su poznati kao nacija koja dosta putuje na daleke destinacije i kao turisti koji na svojim putovanjima troše mnogo novca.

Ona je navela da je jedan od najinteresantnijih turističkih programa već predstavljen na kineskom tržištu za posjetu Srbiji i BiH pod nazivom „Putevima Valtera“, koji, između ostalog, predviđa i posjetu Višegradu.

Todorovićeva je pojasnila da je program nazvan po jugoslovenskom igranom filmu „Valter brani Sarajevo“, koji je i danas kultni film u Kini.

„Predstavnici Turističke organizacije Višegrad su u januaru ove godine bili domaćini kineskoj agenciji `Saj hua trevel` u Beogradu i upoznali ih o turističkoj ponudi i smještaju u Višegradu“, navela je Todorovićeva.