BRATSKI ZAGRLJAJ: Otkriven spomenik braći Sokolović – Mehmed-paši i patrijarhu Makariju (FOTO+VIDEO)

28.06.2018.

ANDRIĆGRAD – Bratski zagrljaj na kapiji Andrićgrada, na obali Drine! Uz reči Matije Bećkovića da je to spomenik „kakvog nije bilo i kakvog neće biti“, i koji „najbolje pristoji upravo Andrićgradu“, i zvuke čuvenog srpskog „Marša na Drinu“, spomenik braći Sokolović, Mehmed–paši i njegovom bratu patrijarhu srpskom Makariju, otkrili su danas u Andrićgradu predsednik Repbulike Srpske Milorad Dodik i izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković. I na spomeniku poruku – „Ne bila vas vešeg brata želja kako mene u brata mojega“.

Svečano je danas bilo u Andrićgradu. Pevao je hor „Srbadija“, nastupio orkestar MUP-a Republike Srpske i čuveni trubač Marko Marković…

Besedio je Matija Bećković koji je rekao da se u „najveće istorijske događaje koji su se odigrali na Vidovdan, ubraja i ovaj današnji, otkrivanje spomenika braći Sokolović, kome nema ravna u srpskoj simbologiji“.

– Ovaj čin srpski narod čekao je vekovima. Otkako je sveta i veka nije bilo ni ovakvog spomenika, ni ovakve braće, ni ovakvog grada, ni ovakvog motiva kakvog nema ni kod Šekspira. A, gde se to moglo desiti ako ne u Andrićgradu, i ako ne na Vidovdan – rekao je Bećković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Andrićgradu da se Srbi moraju okupiti oko Srbije i Republike Srpske, jer su ih stradanja učila da tamo gdje nisu imali svoju državu, nisu imali ni slobodu i bili su laka meta onima koji su htjeli da im, uzimajući slobodu, uzmu živote.
“Važno je da se ne stidimo svog identiteta, da poštujemo, veličamo i budemo ponosni pripadnici jednog naroda koji je izdržao mnogo više nego što bi to veći i mnogobrojniji narod izdržao”, rekao je Dodik obraćajući se brojim zvanicama na obilježavanju stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

On je istakao da se danas obilježava veliki dan u kome su Srbi masovno staradali, koji su izgubili značajan dio svoje populacije, u kome su bili na pobjedničkoj strani, a istorija ih je dovela u poziciju da na kraju tog vijeka budu ponovo satanizovani, budu na strani navodne krivice, u nečijoj želji da im se izgube ne samo države koje su stvorili, nego i cijeli nacionalni identitet.

“Zato je važno posmatrati taj vijek sa osvrtom šta to znači za Srbe koji su na strani slobode, na strani pobjednika, stvarajući svoju državu stvarali i druge države za druge narode, jer nisu bili sebični da dijele i da uzmu slobodu samo za sebe, nego za sve koji su živjeli na ovim prostorima”, naglasio je predsjednik Srpske.

Kako to izgleda u izvedbi ovih prostora, dodao je on, vidjelo se na kraju prošlog vijeka kada su Srbi ostali bespotrebno dugo da brane Jugoslaviju koja se pokazala kao mjesto značajne političke greške i promašaja srpskog nacionalnog i političkog bića u prošlom vijeku.

“Taj Veliki rat odnio je mnogo naših sunarodnika, smanjio snagu naše nacije, i čitav vijek iza nas bio je vijek upornog oporavljanja koje i dan danas traje”, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je, kao predsjednik Republike, ponosan što proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica nije odustao da gradi ovaj grad, mada je nekoliko puta bio u prilici da odustane.

“Ostali smo zajedno u naporima da se ovdje okupljamo, da ovde bude mjesto ujedinjenja svih nas, da se na ovoj mitskoj rijeci sretnu Srbija i Republika Srpska i da ovde kažemo da su Srbi jedinstven narod po svom identitetu, svojoj vjeri, jeziku, pismu, po svojoj krsnoj slavi, da ne postoji bosanski, hrvatski ili neki crnogorski Srbi. Postoje jedino i isključivo samo Srbi i zato ovo treba da posluži svima nama”, poručio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što je učesnik današnje manifestacije i što može da svjedoči o tome da srpsko nacionalno istrajavanje može da prevaziđe sve muke i da podari dobro ovom narodu.

Prema njegovim riječima, okupljanje oko srpske nacionalne ideje ne smije da bude stvar nacionalnog ili individulanog stida bilo koga.

“Mi ne možemo da živimo u iluzijama ako je Jugoslavija, a jeste, bila iluzija srpskog naroda. Ne možemo ponovo da bude još jedna iluzija u vidu BiH”, rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da Srbi žele da grade svoj nacionalni identitet kroz ono što mu pripada, a to je država, upitavši zašto to koga vrijeđa.

“Zašto se ne smije jasno da govori o srpskim ciljevima, zašto ne smijemo da slavimo i naše pobjede, pa i naše poraze. Ali tu smo da kažemo – mi želimo mir”, poručio je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi prihvatili na kraju građanskog, otadžbinskog rata da Dejtonskim sporazumom budu u BiH, mada je njihova ideja početkom 90-ih godina bila nezavisna, samostalna država u zajednici sa Srbijom.

“Ne smijemo da prestanemo da pričamo o njoj. Moguće je da je ona zaustavljena, ali ako Srbi nemaju širinu i slobodu kao Republika Srpska i narod da žive u zajednici koja se zove BiH zašto bi trošili svoje decenije, svoje godine, svoj nacionalni i svoj ljudski identitet i kapacitet. Mi moramo da znamo šta hoćemo”, naglasio je Dodik.

On je rekao da običnom čovjeku, suočenom sa svakodnevnim problemima, te stvari možda izgledaju nedostižne i da se za njih ne vrijedi boriti, ali da moraju znati da Srbi nikada nisu dobili nešto što nisu borbom dobili i što nisu tražili.

Dodik je zahvalio Srbiji što je, u kapitalnom smislu, i pored tog bratskog zagrljaja koji se očekuje, značajan ulagač u mnoge projekte koje se realizuju širom Republike Srpske.

“Mi moramo osloboditi naše umove i usmjeriti se tamo gdje nam je mjesto”, naglasio je on.

Predsjednik je najavio da će od iduće školske godine nastavni programi iz nacionalnih predmeta Republike Srpske biti isti kao i u Srbiji.

“Samo prije nekoliko godina to je bilo branjeno u nastojanju da se stvori jedna priča koju smo ranije čuli o navodnom bosanskom narodu, o navodnom bosanskom jeziku i navodnom bosanskom pismu”, dodao je on.

Zato je važno, istakao je Dodik, da se Srbi ne stide svog identiteta, da poštuju i budu ponosni pripadnici jednog naroda koji je izdržao mnogo više nego što bi to veći narodi izdržali.

“Budite okupljeni oko svake dobre srpske nacionalne ideje i to ne znači da ćemo dirati druge – nama je do mira i slobode”, poručio je predsjednik Srpske.

– Danas kada obilježavamo 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, bićemo krivi što obilježavamo pobjedu. Ako se koristimo jezikom fudbala, srpski narod je u dva svjetska rata zabio spektakularne golove, a odmah iza ratova pucao sam sebi u vlastitu mrežu – rekao je Emir Kusturica na današnjoj svečanosti u Andrićgradu.

– Kolliko smo krivi prema sebi i svom naseleđu najbolje govori i ovaj dan. Trebalo je da prođe 500 godina pa da otkrijemo zagrljaj braće Sokolović, spomenik Makariju i Mehmed paši čija pojava stoji nasuport tvrdnji i ideji da nema rata dok ne udari brat ne brada – rekao je Kusturica.

Izaslanik predsednika SRbije Nikola Selaković preneo je u jučerašnjem prazničnom danu u Andrićgradu i Višegradu bratske pozdrave Srbije Republici Srpskoj.
– Danas smo ovde pred Andrićgradom dokazom šta može da učini duhovni rad. Vidovdan je dokaz da uprkos svemu postojimo – rekao je Selaković, prenoseći zahvalnost Emiru Kusturici za njegove poduhvate.

Selaković je u obraćanju prisutnima na obilježavanju stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu naglasio da Srbija poštuje svaku državu i svako uređenje u svom okruženju, a Republiku Srpsku voli, voljela je i voljeće dokle god postoji.

On je napomenuo da je rečeno mnogo o tome šta Vidovdan simbolizuje, podsjećajući da je Prvi svjetski rat koji je započet na Vidovdan 1914. godine, okončan Versajskom mirovnom konferencijom na Vidovdan 1919, iako su ratna dejstva prestala 1918. godine.

Selaković je rekao da je Versajsku konferenciju pomenuo zato što je tom prilikom utvrđeno da je Kraljevina Srbija u Velikom ratu izgubila 1.247.435 stanovnika, 26 odsto ukupne populacije i 66 odsto muških glava od 18 do 55 godina.

“Dokle svako od nas postoji, to treba da pamti i da zna da nije tih 1.247.435 metaka, maljeva ubilo toliko Srba. Ubilo ih je toliko, ali za tri, četiri, pet puta više, jer bi nas toliko bilo da nismo slobodu plaćali tako visokom cenom ili nas ne bi bilo, da se nismo borili za slobodu”, istakao je Selaković.

On je ukazao da je prije 110 godina u jednom pismu Stojan Novaković naveo da je “duhovnom radu jedina granica naša dobra volja”.

“Danas smo ovdje pred Andrićgradom, dokazom, šta može da učini duhovni rad koji nema ni granica ni brda, dokazom da Srbija i Srpska poštujući političke granice rade na onom planu koji za granice ne zna. Rade na duhovnom radu i jedinstvu srpskog naroda koji ne može da osporava niko”, naglasio je Selaković.

On je rekao da se zahvalnost za to, uz velike napore finansijske i materijalne Srbije i Republike Srpske, duguje čovjeku koji je imao ideju i viziju da tako nešto započne, domaćinu današnje svečanosti u Andrićgradu Emiru Kusturici.

“Hvala Vam što istrajavate u tome, što nas okupljate i podsećate na misli velikog Stojana Novakovića i onome čemu danas prisustvujemo, a to je rad na duhovnom zbližavanju. To je nešto što ne može niko da razruši i slomi, nisu uspeli mnogi ni prethodnih hiljadu godina, a uveren sam da još za minimum toliko neće mnogobrojni i silni u tome uspeti”, istakao je Selaković, obraćajući se Kusturici.