Promovisane dvije knjige Milivoja Jovičića

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Jovica Vasović - 08. juna 2018. 058.ba

ROGATICA – Rogatičanin Milivoje-Mile Jovičić, koji je do početka posljednjeg rata živio i radio u Sarajevu i uz ostalo bio višegodišnji direktor aerodroma u glavnom gradu BiH, na kome je i rat dočekao, a koji sada živi u Torontu u Kanadi, sinoć, četvrtak, 7. juna, u večernjim časovima u Narodnoj biblioteci „Vojislav Lubarda“ u Rogatici promovisao je dvije svoje knjige – „Gučevska četa“ i „Dva dana do mira“.

Radi se, rekao je autor ovih knjiga o svojevrsnim dokumentarcima vremena o kojem sam pisao.

U knjizi „Gučevska četa“ na skoro 300 stranica i više poglavlja pišem o jedinici narodno oslobodilačke vojske iz vremena Drugog svjetskog rata, koja je formirana na Ilindan, 2. avgusta 1941. od boraca iz mog Gučeva i okolinih sela kao četa Romanijskog partizanskog odreda. Već pri formiranju četa je imala preko 230 boraca. Tokom četvorogodišnjeg rata prošla je veliki ratni put i slobodu 1945. nije dočekalo 90 njenih boraca. Uspomene na njih čuva Spomen-obilježje u Gučevu koje je otkriveno 2. avgusta 1972. godine.

U drugoj Jovičićevoj knjizi „Dva dana do mira“ za koju u svojoj recenziji profesor Nenad Kecmanović je rekao da se konačno došlo do knjige i teksta koji se čita u jednom dahu i goni na naknadna razmišljanja i preživljavanja. Autorovo kazivanje nije neutralno-objktivističko, nije pogled sa prekookeanske distance čovjeka koji danas živi svoj drugi život u jednom drugom svijetu, nego emocijonalno nabijena snažna priča o Sarajevu, Bosni i Jugoslaviji, koja se kao u ogledalu prelama preko mokre aerodromske piste, o tome zašto se i kako se odigrala jedna tragedija.

Tu, piše profesor Kecmanovi, nema autorske patetike čovjeka koji je ratom sve izgubio ili čovjeka koji je ratom sve dobio, nema ni naslaga kasnijih događaja na licu mjesta koji su preplavili i zamutili sjećanja na sudbonosno proljeće 1992.

Ljubitelji pisane riječi u Rogatici koji su došli na ovaj kulturni događaj toplo su pozdravili autora i njegovo kazivanje o knjigama koje donose nova svjetla o zbivanjima tokom Drugog svjetskog rata u Rogatici i okolini, ali i onih oko aurodroma u Sarajevu preko koga je pod kuršumima Zelenih beretki i drugi paravojnih muslimanskih jedinica tokom aprila i početkom maja 1992. evakuisano preko 40.000 Sarajlija, koji su bježeći od ratnih strahota spas tražili u Srbiji i nekim drugim zemljama, a Milivoje Jovičić, kad je vidio da više nema Jugoslavije i JNA, spašavajući živu glavu, kojoj je sve više prijetila opasnost, sa posljednjim helikopterom napustio je Sarajevo i prešao u Beograd odakle se, sa solidnim znanjem francuskog jezika, zahvaljujući poznanstvu sa generalom UNPROFOR-a Mekenzijem našao u Kanadi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.