Dok povratnici i raseljena lica čekaju smještaj, 25 novizgrađenih kuća zjapi prazno

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 09. јула 2018. 058.ba

ROGATICA – Na posljednjoj sjednici SO-e Rogatica prilično nezapaženo prošla je informacija o realizaciji projekata sanacije i rekonstrukcije objekata za potrebe izbjeglih i raseljenih lica na području opštine tokom 2017. godine iz sredstava Saudijskog fonda za međunarodni razvoj putem Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fonda za povratak u BiH i implementaciju Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i opštine Rogatica.

Ne bi to bilo ništa neobično da u razmatranoj i jednoglasno od svih 19 odbornika prihvaćenoj informaciji nije rečeno da već skoro godinu dana stoji 12 novoizgrađenih a ne useljenih stambenih jedinica koje je izgradilo preduzeće „Primus“ iz Rogatice.

O ovom svojevrsnom apsurdu direktor „Primusa“ Milad Obrenović kaže:

Nije samo problem ovih 12 kuća iz 2017. godine koje su namijenjene raseljenim licima srpske nacionalnosti. Problem je još 13 koje je „Primus“ izgradio godinu dana ranije za potrebe povratnika i raseljenih Bošnjaka. I one su završene, ali nije tako i u plaćanju zbog čega ne mogu i neću da dozvolim tehnički prijem i uručivanja ključeva vlasnicima.

Radi pojašnjenja, dodaje on, evo još nekoliko detalja. Sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fondom za povratak u BiH i Federalnim Ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, kao implementatora, 12. oktobra 2015. potpisao sam ugovor o rekonstrukciji i sanaciji 13 stambenih jedinica na podruju opštine Rogatica iz projekta koga finansira Saudijski fond za međunarodni razvoj po sistemu „ključ u ruke“.

Cijena usluge bila je 345.219,26 maraka. Rok izvršenja usluge bio je 90 kalendarskih dana. Moja firma posao je obavila u ugovorenom roku, ali plaćanje nije išlo po ugovoru. Zapelo je na oko 58.000 maraka koje ni do danas nismo dobili.

Sličan ugovor sa istim naručiocima usluga, s tim što je ovoga puta implementaciju projekta umjesto Federalnog nosilo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, potpisao sam 3. novembra 2016. o izgradnji novih 12 stambenih jedinica u četiri mjesne zajednice na području opštine. I opet je plaćanje išlo iz sredstava Saudijskog fonda i po sistemu „ključ u ruke“ uz cijenu od 502.545,55 maraka i rok izgradnje 120 kalendarskih dana.

I opet je „Primus“ u ugovorenom roku izvršio svoje obaveze. Zakazao je naručilac posla oko plaćanja usluge. Po ovom ugovoru dužni su 207.000 ili, kad se sve sabere, više od 265.000 maraka. To bi da nisam uzimao kredite kod komercijalnih banaka, koje i sada otplaćujem, značilo „ključ u bravu“ „Primusa“ sa svim posljedicama koje iz toga proizilaze.

Eto to je razlog što raseljeni i povratnici, koje molim za strpljenje i razumijevanje, još nisu dobili ključeve, a kuće im davno izgrađene. Znam da zjape prazne i zarastaju u korov. Čim pare „legnu“ na račun moje firme, odmah može ići tehnički prijem i uručivanje ključeva, reče Obrenović.

ČEKANJE UMANJILO RADOST

Jedan od korisnika projekta kome je kuća izgrađena u selu Godomilje u Mjesnoj zajednici Borike je i Milorad-Marko Đerić. On reče da je njegova kuća u dijelu koji je projektom predviđen završena prije skoro godinu dana. Radost tog događaja, poslije 22 godine od završetka rata, umanjena je time što ovoliko čekam na ključeve. Ne znam u čemu je problem, ali da sam ih odmah dobio mnogo toga bih uradio na unutrašnjoj i vanjskoj opremi kuće. Ovako stalno sam u neizvjesnosti i gubim strpljenje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.