“Drinska avantura” startuje za vikend

26.07.2018.

FOČA – Dvodnevna turističko-zabavna manifestacija, „Drinska avantura“, koju predstojećeg vikenda organizuje Omladinski pokret Foča, okupiće na stotine učesnika iz RS, BiH i Srbije koji će moći da uživaju u regati gornjim tokom Drine, muzičkim koncertima i drugim zanimljivim sadržajima na fočanskom Akva parku “Ušće”.

Uz parolu “Gdje nastaje Drina, počinje avantura”, mladi Fočaci očekuju da će uspjeti da naprave ozbiljnu priču koja će privući veliki broj mladih iz regiona.

-Već imamo najavljenih preko 20 čamaca, kajakaši iz Goražda i Višegrada stižu, zanimljiva plovila, a ova manifestacija ima za cilj mobilnost mladih i promociju turističkih potencijala ovog kraja- rekao je Mladen Mandić, predsjednik Omladinskog pokreta Foča.

Drugo izdanje Drinske avanture obuhvata spust čamaca i drugih plovila od rafting centra Bastasi do Akva parka „Ušće“, dug 18 kilometara, kao i brojne druge zabavne i promotivne sadržaje.

-Manifestacija počinje u subotu 28.jula di-džej zabavom iznenađenja na Akva parku “Ušće”, zatim uveče na platou Akva parka organizujemo koncert trebinjske rok grupe “Krugovi u žitu” i beogradskog hip hop sastava “Bed kopi” što će biti uvod u Drinsku avanturu koja počinje u nedjelju u 8 časova sa Gradskog trga u Foči odakle se odlazi u rafting centar “Bastasi”, zadužuju se oprema i čamci, i počinje spust najuzbudljivijim dijelom Drine do fočanskih bazena-naveo je Mandić.

Nakon spusta posada smaragdnom rijekom, održaće se i trke čamaca od Južnog mosta slobode do Akva parka, a najbolje očekuju vrijedne novčane nagrade. Druženje na Drini, nakon takmičarskog dijela, nastaviće se velikom žurkom na Akva parku, na kojoj će nastupiti beogradski di-džejevi Manča i Mark Panić.

I ove godine mladi veliku pažnju posvećuju ekologiji i zajedničkom očuvanju gornjeg toka rijeke Drine.

-Napravićemo u subotu jedan okrugli sto na Akva parku gdje ćemo da razgovaramo sa mladima o pokretanju akcija s ciljem podizanja svijesti o ekologiji. Jedan od prvih koraka biće akcija čišćenja puta prema Rafting centru “Bastasi”, odnosno magistralnog puta prema Šćepan Polju, koji je vrlo frekventan tokom turističke sezone. Vidjeli smo da ima dosta otpada, čak i manjih divljih deponija, što planiramo da uklonimo-dodao je Mandić.

Iz Omladinskog pokreta još jednom su pozvali mlade, ljubitelje prirode i zabave da im se pridruže i podrže drugu Drinsku avanturu koja, kako kažu, ima perspektivu da postane jedna od najsadržajnijih turističkih manifestacija na području ove lokalne zajednice.

Podrška u organizaciji stigla im je od Ministarstva porodice omladine i sporta RS, opštine Foča i od lokalnih rafting klubova. Za bezbjednost učesnika na vodi pobrinuće se fočanski Spasilački klub “Volf”, dok će zabavni dio manifestacije obezbjeđivati agencija “Alfa sekjuriti”.