Pešurići kod Rogatice – Ubrata džin puhara

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 25. јула 2018. 058.ba

ROGATICA – Veliki broj kišnih dana sa puno vlage u zemljištu pogodovalo je rastu svih vrsta gljiva. Tome su se posebno radovali gljivari u Rogatici koji su svaki dio slobodnog vremena provodili u sakupljanju vrgnja, sunčanica, rujnica, mrke trubice i drugih jestivih gljiva. Neki su na tome i profitirali. Ubrate gljive prodavali su otkupljivačima i ima ih koji su na ovaj način došli i do više stotina pa i hiljada maraka.

Ne mali broj je i onih koji su gljive brali za svoju dišu i od njih spremali ukusne specijalitete. Među njima je i Dražen Limić iz Rogatice koji je na domak sela Pešurići na padinama Sjemeća ubrao nekoliko velikih tikvastih puhara, ili kako se još u narodu zovu: babin sir, puharica ili puša, od kojih je jedna bila teška preko 3 kilograma.

Božidar Stanar iz Rogatice, veliki zaljubljenik u gljive, do koga je došao i par onih koje je ubrao Limić, reče da su one zaista džin gljive i po veličini i po kvalitetu. Jedrog su i bijelog mesa, a to znači da su jestive. Čim počnu žutjeti nisu više za jelo i treba ih bacati.

Stanar (83) kao veliki gljivar, i za ubrati i pojesti, reče da je prije tri-četiri godine na obroncima Vitnja iznad sela Đedovci i Kula u Glasinačkom polju imao priliku da ubere puharu koja nije mogla da stane u kantu vodenjaču, a bilo je primjeraka veličine fudbalske i rukometne lopte.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: