Prerodile šljive – lome se grane i stabla

27.07.2018.

ROGATICA – Šljive kojih na području opštine Rogatica, prema zvaničnim podacima iz Opštinske uprave, ima preko 75.000 stabala i čiji broj se iz godine u godinu povećava, ove godine ponijele su kao rijetko kada. Pošto se radi o izrazito brdsko-planinskom području većina sorata još nije prispjela za branje, ali su pod teretom roda mnoga stabla ugrožena, reče u Udruženju voćara u Rogatici.

Da bi preduprijedili eventualnu štetu, većina voćara pribjegla je izradi prigodnih drvenih podupirača koje poturaju pod rodne grane pa i cijela stabla kako bi do kraja donijela rod.

Posebna pažnja posvećuje se starijim stablima koja su lako lomljiva.
Pošto nema organizovanog otkupa šljiva i drugog voća, najveći dio će završiti u kacama i rakiji. Nešto roda, koji zbog manjka sunca nije Bog zna kakvog kvaliteta, iskoristiće se za džemove, pekmez, sokova i druge voćne prerađevine, ali je to sve malo u odnosu na količinu roda koji se očekuje.

Radi toga, Udruženje voćara preporučuje da se dio šljiva i ostalog voća suši. Za to nude sušnicu koju su dobili zahvaljujući udruženim sredstvima IFAD-a i opštine Rogatica u omjeru 80 prema 20 posto od nabavne cijene koja je bila 17.500 maraka. Sušnica je nedavno instalisana u dijelu prostorija bivše Škole učenika u privredi Srednjoškolskog centra „27. januar“. Njen kapacitet je 500 kilograma tokom 24 sata rada. Pravo na korišćenje sušare imaju članovi Udruženja voćara, a da se to postane nije veliki trošak, samo 1 marku mjesečno i da se prema ovom osnovnom sredstvu odnosi domaćinski, reče predsjednik voćara u Rogatici Slobodan Obrenović.