Sunčani sat na Domu kulture

30. јула 2018. 058.ba

ČAJNIČE – Danas je na Domu kulture „Filip Višnjić“ postavljen sunčani sat. Radi se o donaciji doktora nauka i redovnog profesora na Geografskom fakultetu gospodina Milutina Mila Tadića. Doktor Tadić je poznat po izradi i postavljanju ovih satova širom bivše Jugoslavije.

„Najprirodnije mjesto za postavljanje sata je baš Dom kulture, gdje će trajno ukazivati građanima mog Čajniča na vrijeme.“, rekao je profesor Tadić inače još jedan velikan koji je potekao iz Čajniča.

„Opština Čajniče je veoma zahvalna i nadamo se da ćemo se odužiti ovom veoma uglednom građaninu, a i profesor dr Tadić je obećao da će da uradi još jednu tablu sa ostalim karakteristikama grada kao što je geografska širina i dužina, i nadmorska visina što će svakom putniku i namjerniku koji to pročita i vidi dati osnovne informacije i orjentire gdje se nalazi“, istakao je načelnik Opštine Goran Karadžić.

Inače Sunčani sat je astronomska naprava koja pokazuje položaj sunca na nebu. Jedni su od prvih satova, izumljeni prije otprilike 5000 godina u Egiptu. Sjena pokazivač prikazuje koliko je sati. Sunčani satovi koriste se danas samo kao ukras na trgovima ili zgradama.
Tako je od danas i Čajniče jedno od mjesta koje mogu da se diče ovim satom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.