Zanimljivost iz okoline Rogatice – Bratski zagrljaj kruške i hrasta

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 29. јула 2018. 058.ba

ROGATICA – Ako se iz Rogatice pođe prema Šaljedovićima i drugim podrogatičkim selima, nedaleko od Kozića, kao sjedištu istoimene mjesne zajednice, putnik ima priliku da u jednoj livadi ni desetak metara od puta pogleda neobičan prirodni fenomen.

Radi se o tome da iz istog panja rastu kruška divljaka i bijeli hrast i u bratskom zagrljaju čine jedno drvo. Vlasnik livade primijetio je taj fenomen i pustio ih da prave tu jedinstvenu cjelinu koja i ove godine nudi rod kruške divljake i žir hrasta. I tako iz godine u godinu na zadovoljstvo vlasnika i čuđenje prolaznika.

Ali, to nije i jedina prirodna zanimljivost koju nudi ovaj dio rogatičke opštine. Samo na nekoliko stotina metara od stabla kruške i hrasta, u gaju ispod kuća porodica Čubro, nalazi se stablo crnog jasena koje raste iz kamena. Za ovaj fenomen zasad znaju samo čobani koji ga prepričavaju i tako šire priču o njegovom postojanju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.