Iz Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ Rogatica – Na pragu još jedne uspješne godine

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 31. oktobra 2018. 058.ba

ROGATICA – Dugogodišnja praksa u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ u Rogatici je da se nakon isteka svakog mjeseca, a pogotovo tromjesečja, pravi mini zavrni račun i analizira poslovanje po svim segmentima rada.

Mjesečna analiza poslovanja odvija se na nivou najužeg menadžmenta, a tromjesečna na stručnom kolegiju koga sačinjavaju najodgovorniji u gazdinstvu od direktora do rukovodioca radnih jedinica, poslovođa i drugih radnika po fazama rada.

Tako je bilo i ovih dana. Stručni kolegij ovoga puta sastao se u prostorijama Radne jedinice šumarstva „Devetak“ u Budeti, u šumama istoimene planine, i razmatrao poslovanje za period januar – septembar tekuće godine.

Na prvom mjestu bila je analiza izvršenja plana proizvodnje i realizacije drvnih sortimenata o čemu je govorio tehnički direktor Gazdinstva Milomir Ećimović.

Od za sječu ukupno planiranih 65.446 kubnih metara četinara i lišćara odsječeno je i izrađeno 53.165 kubika ili za 6 posto više od plana, rekao je Ećimović.

Realizacija, naglasio je on, bila je još bolja. Sa zalihama iz prošle godine otpremljeno je 54,1 hiljadu kubnih metara ili za 8 posto više od plana.

Četinara je odsječeno i izrađeno nešto više od 39.000 kubnih metara ili 8,6 posto više od plana. Drvoprerađivačima je otpremljeno skoro 12 posto više od plana.

Sjeća i realizacija lišćara uglavnom je išla po planu. Ostalo je da se odsiječe i kupcima isporuči još nešto ogrijevnog drveta i to će sigurno biti ne samo ostvareno nego najvjerovatnije i premašeno u preostalom dijelu godine.

Stručni kolegij je analizirao i ostvarenje plana šumsko-uzgojnih radova. Od ukupno planiranih 42 hektara pošumljavanja goleti po osnovu proste i proširene reprodukcije ostvareno je nešto više od 23 posto. Pošto je jesenja sadnja u toku, ne sumnja se da će i ovdje plan biti u potpunosti ispunjen, rekao je Ećimović.

Neizostavna priča bio je i finansijski rezultat poslovanja. O tome je govorio rkovodilac Finansijsko-rečunovodstvene službe Vlastimir Lelek. Ukupan prihod, rekao je on, ostvaren je u iznosu od 5,858.680 maraka ili 75 posto od godišnjeg plana. Rashodi su ostvareni u visini od 5,806.233 maraka uz dobit od 52.447 maraka.

U ukupnom rashodima vode lična primanja 207 radnika i oni iznose nešto više od 50 posto troškova.

Za izgradnju šumskih kamionskih puteva utrošeno je 226.000 maraka. Kupljena su dva nova motorna vozila uz trošak od 90.000 maraka, a tu su i troškovi nabavke 4 nove motorne pile i druge neophodne opreme za svakodnevni rad u šumi.

Sve u svemu, ocjena je Stručnog kolegija, da će uz racionalno korišćenje radne snage i sredstava rada, i ova godina biti uspješna. Finansijska dobit neće biti velika, ali je sigurno značajna obzirom na veliko učešće slučajnih užitaka i celuloze kao posljednice sušenja šuma, što se odražava na ukupnu prodajnu cijenu drvnih sortimeneta.

Stručni kolegij upoznat je i sa podatkom da je između dvije sjednice ovog organa (1. Juni – 26. Oktobar) od različitih organa izvršeno 5 kontrolnih pregleda. Četiri su bili bez primjedbi, a u jednom naređeno je otklanjanje sitnijih nedostataka i oni su odmah izvršeni bez posljedica za odgovorne radnike i Gazdinstvo.

Kolegiju je prezentiran i izvještaj o povredama na radu između dvije sjednice. Desile su se dvije lakše prirode. Povrijeđivani su proizvodni radnici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: