SO-e Rogatica – Usvojena strategija razvoja do 2027.

26.10.2018.

ROGATICA – Nakon više od godinu dana priprema preko Opštinskog razvojnog tima i uz konsultansku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, a u sklopu Projekta integrisanog lokalnog razvoja i saradnju sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Saveza opština i gradova Srpske, odbornici SO-e Rogatica usvojili su danas, 26. oktobra, Strategiju lokalnog razvoja opštine za period 2018 – 2027. godina.

Cilj Strategije, rekla je obrazlažući ovaj temeljni akt za desetogodišnji razvoj opštine član Opštinskog razvojnog programa Snežana Kanostrevac-Cvijetić, da se uspostavi opšti okvir za uključivanje svih bitnih aktera opštine i njihovo dugoročno djelovanje kroz tri osnovna pravca – ekonomija, društveni razvoj i zaštita i unapređenje životne sredine.

Prioritet je ipak ekonomski razvoj kroz unapređenje postojećih i podsticaj razvoja novih industrijskih kapaciteta u prerađivačkoj industriji, uslužnim djelatnostima i turizmu. Velika pažnja posvećena je i primarnoj poljoprivredi i prerađivačkim kapacitetima u ovoj oblasti sve sa ciljem da dođe do većeg zapošljavanja novih radnika i rasta životnog standarda ne samo zaposlenih nego i svih ostalih građana opštine.

Strategija je, naglasila je Cvijetićeva, podijeljena na periode pa će se razvoj opštine za prve tri godine odvijati kroz operativni dio koji ima 58 projekata za čiju realizaciju će biti potrebno da se obezbijedi 19,5 miliona maraka. Nosilac provođenja projekata biće opština, odnosno Odjeljenje za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti, a finansijer budžet opštine i sredstva obezbijeđena putem kredita, donacija, pomoći Vlade Republike Srpske, građana i ostalih izvora.

Uz Strategiju lokalnog razvoja opštine, usvojena je i Strategija bezbjednosti drumskog saobraćaja na području opštine za period 2018 – 2028. Prema ovom dokumentu, glavni nosioci aktivnosti na planu bezbjednosti u saobraćaju biće resorni organ u Opštinskoj upravi, nadležna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, Auto-moto društvo, predškolske i školske ustanove i preduzeća za održavanje puteva sa udruženjima građana.

Na ovoj sjednici doneseno je i više odluka oko Javnog komunalnog preduzeća „Vrela Seljani“. Riječ je o ustupanju na korišćenje vodovodne i kanalizacione mreže u gadu i okolini, nekih mašina za rad i utvrđivanju kriterija i drugih zakonskih obaveza oko izbora članova Nadzornog odbora ovog preduzeća.

Odbornici su, većinom glasova, usvojili i informaciju u stanju u oblasti mladih, obrazovanja, kulture i fizičke kulture u opštini sa stanjem oktobar 2018. godine.